Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων

ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ-ΗΡΩΕΣ

Την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» επισκέφτηκαν μαθητές του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας που μετέχουν στο πρόγραμμα «Νοιάζομαι και δρω». Σκοπός της επίσκεψης ήταν να γνωρίσουν και να έρθουν σε επαφή με συνανθρώπους τους που πάσχουν από μία κακοήθεια στα φυσιολογικά κύτταρα που λέγεται Καρκίνος, ο οποίος παρά τις ποικίλες μορφές που έχει μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη σωστή πρόληψη.

Το πρώτο Ογκολογικό Νοσοκομείο για παιδιά στην Ελλάδα, που στεγάζεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει σήμερα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλα τα Βαλκάνια: την περίθαλψη του αυξανόμενου αριθμού των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο. Πρέπει να αναφερθεί ότι το αξιόλογο έργο των γιατρών με τα υπερσύγχρονα μηχανήματα στηρίζουν πολλοί εθελοντές και δωρητές με αφοσίωση και αυταπάρνηση.
Τους μαθητές και τις συνοδούς τους υποδέχθηκε ειδική νοσηλεύτρια, η κα. Ντούμου, που τα εισήγαγε στο περιβάλλον του θεραπευτηρίου, καθώς και για το έργο προσφέρει. Η αφήγησή της έφερε συγκίνηση και δάκρυα για την κατάσταση των παιδιών. Πρόσφερε και την ελπίδα με την σημαντική πληροφορία ότι τρία στα τέσσερα παιδιά βγαίνουν νικητές του καρκίνου. Μα, η ψυχή των μαθητών ευχήθηκε να υπάρξουν όλα τα παιδιά νικητές!
 Τα παιδιά αυτά έχουν περάσει τόσα πολλά με την υγεία τους και πρέπει να περάσουν άλλη μια δυσκολία, της επιστροφής στην παλιά τους ζωή, για την οποία πάρα πολλά  έχουν δηλώσει πως είναι το δυσκολότερο στάδιο της αρρώστιας τους. Οι συμμαθητές τους χρειάζονται χρόνο και κυρίως ενημέρωση να τα εντάξουν, όπως πριν, στην παρέα τους.
Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους μικρούς αυτούς βιοπαλαιστές της ζωής και να τους προσφέρουν πασχαλινές λαμπάδες, προσπαθώντας να κάνουν το πρόβλημά τους ευκολότερο και να απαλύνουν τον πόνο τους. Τα παιδιά ηλικίας 4-8 ετών με μεγάλη χαρά δέχτηκαν αυτό το δώρο αγάπης και μας αποζημίωσαν με το πιο φωτεινό τους χαμόγελο. Η χαρά μας ήταν πολύ μεγάλη και τους υποσχεθήκαμε ότι θα επιστρέψουμε σύντομα και πάλι κοντά τους.
Η κα Ντούμου εξήρε την αξία του εθελοντισμού και τόνισε ειδικά τη σημασία του να συγκεντρωθεί επαρκής αριθμός εθελοντών δοτών αιμοποιητικών κυττάρων. Δότης γίνεται κάθε ενήλικας από 18 μέχρι 45 χρονών. Προσφορά που σώζει τη ζωή του ασθενούς και τον απαλλάσσει από μια πανάκριβη ταλαιπωρία που κοστίζει κοντά στα 100.000 ευρώ! 
Το Νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο για παιδιά αποτελείται από κτιριακό συγκρότημα πέντε κτιρίων με συνολικό εμβαδόν 14.911 τμ. με 183 κλίνες και οικοδομήθηκε σε οικόπεδο του Στρατοπέδου «Βαρύτη», που προσφέρθηκε ειδικά για αυτό τον σκοπό απ’ το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Στον 10ο όροφο υπάρχει σαλόνι όπου οι οικογένειες δέχονται συγγενείς και φίλους αλλά και χώρος για τις εκδηλώσεις. Στους υπόλοιπους τέσσερις ορόφους υπάρχουν 30 δίκλινα δωμάτια, το καθένα με το δικό του μπάνιο, θέρμανση, ψύξη, τηλεόραση και τηλέφωνο. Σε κάθε όροφο υπάρχει επίσης τραπεζαρία και κουζίνα, σημαντικός χώρος, γιατί δίνει την δυνατότητα να λειτουργήσει αυτόνομα η οικογένεια αλλά και να αναπτύξει σχέσεις με άλλες οικογένειες και παιδιά του Ξενώνα. Επίσης έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος για πλυντήρια, στεγνωτήρια και σιδερωτήριο σε κάθε όροφο. Στο υπόγειο του κτιρίου, δύο αίθουσες, κατάλληλα εξοπλισμένες, χρησιμοποιούνται ως παιδότοποι και σχολείο για ελεύθερη και οργανωμένη απασχόληση με κουκλοθέατρο, video, γωνία βιβλίου και δανειστική βιβλιοθήκη, χώρους για ζωγραφική, παιχνίδια και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Η επίσκεψή στο Ογκολογικό Τμήμα ήταν μία μοναδική εμπειρία που σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστη, καθώς η αισιοδοξία και η αυτοπεποίθηση των μικρών παιδιών-ηρώων!

    Μαριάμ Φουντά,Σοφία-Αριάδνη Κόκκωνα

                                                                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου