Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

ΠΡΟΣΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ!

Οι διακοπές των Χριστουγέννων ξεκινούν το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου και η επιστροφή στο σχολείο γίνεται την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.
Διακοπές αναγκαίες για την ανανέωση από την καθημερινότητα. Αποφόρτιση που φέρνει δυναμικότερη συνέχεια με το νέο ημερολογιακό έτος.
Στις Χριστουγεννιάτικες διακοπές, όπως αποκαλείται η περίοδος του Δωδεκαημέρου, γιορτάζουμε τη Γέννηση και τη Βάπτιση του Χριστού, την έναρξη της επίγειας πορείας Του, καθώς και το νέο έτος, το 2018! Χρονικό διάστημα το οποίο συνδέεται και με παραδόσεις όπως είναι τα κάλαντα, τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπου αναγγέλλονται με τον πιο θαυμάσιο τρόπο τα δύο αυτά σημαντικά και σημαδιακά γεγονότα. Θαυμάσιες είναι και οι εκκλησιαστικές ακολουθίες των Χριστουγέννων και των Θεοφανίων στην οποία αγιάζονται τα νερά. Ειδικά στο παραλιακό μέρος της πόλης, στον μητροπολιτικό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, γίνεται πιο εντυπωσιακή η τελετή στη θάλασσα.
Να βγουν τα παιδιά να πουν τα κάλαντα σε παρέες. Τα σπίτια να τους ανοίξουν τις πόρτες να ακουστεί το χαρούμενο άγγελμά τους με τις έντιμες και αγνές φωνές τους. Την παραμονή των Φώτων να ανοίξουμε τα σπίτια στους ιερείς της ενορίας για να τα καθαγιάσουν με τον Μεγάλο Αγιασμό.
Να μην ξεχάσουμε τους ανθρώπους που μπορεί να ζουν μόνοι ή και να μένουν μακρυά. Οι γιορτές αυτές προσφέρονται για επικοινωνία ανάλογη με αυτήν που έχουν ανάγκη. Να είμαστε γενναιόδωροι, υλικά και πνευματικά, με τους ανθρώπους που η ζωή δεν ήλθε όπως την θέλανε και βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση. Να νοιώσουν τις γιορτινές μέρες με αισιοδοξία και ελπίδα. Να προσπεράσουν την καθημερινότητα τους…
Η περίοδος αυτή έχει τα γλυκά και τα φαγητά της. Όσα μπορούμε να τα δημιουργήσουμε στο σπίτι, να το φροντίσουμε με την συμμετοχή των μελών της οικογένειας. Να δώσουμε έμφαση σε αυτά που θυμίζουν τις ιδιαίτερες πατρίδες μας.
Να τα εντάξουμε στο Χριστουγεννιάτικο και στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι! Επειδή κάθε τόπος έχει την τελετουργία του, η συνένωση εθίμων γεννά πιο εντυπωσιακές στιγμές! Να μην παρασυρθούμε στην ξενόφερτη και ισοπεδωτική εκδοχή τους!  
Πρόκειται για παραδόσεις που διατηρούνται και εξελίσσονται αιώνες και είναι άδικο να συμβάλλουμε ώστε να χάσουμε την σύνδεση με το γενεαλογικό μας δέντρο...
Αποφεύγουμε τα τυχερά παιχνίδια, είναι μη ελεγχόμενο ρίσκο, διότι η πιθανότητα του κέρδους είναι υπερβολικά απίθανη περίπτωση! Οι μόνοι που κερδίζουν είναι οι ιδιοκτήτες ή οι διαχειριστές αυτών των δραστηριοτήτων, γιατί δεν παίζουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου