Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Ο «δεκάλογος» των εμβολίων

Πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια;
του Αντωνίου Λιόλιου*

Θα περίμενε κανείς ότι όσο προοδεύει η ιατρική, τόσο θα μειώνονται οι προκαταλήψεις και οι μύθοι που βασάνιζαν για αιώνες τους ανθρώπους, ακόμα και τους παππούδες μας! Αλλά για το συγκεκριμένο θέμα, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.
Επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω σύντομα τον «δεκάλογο» των εμβολίων


1. Είναι τα εμβόλια επικίνδυνα;

Τα εμβόλια ανήκουν στην γενική κατηγορία των φαρμάκων και κάθε φάρμακο, όπως πχ η απλή παρακεταμόλη μπορεί να έχει πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Τα εμβόλια όμως, ανήκουν στα ασφαλέστερα και αποτελεσματικότατα όπλα της σύγχρονης ιατρικής, με δεδομένο ότι τα χορηγεί εξατομικευμένα ο γιατρός μας. Στο θέμα αυτό όμως επανέρχομαι παρακάτω.

2. Πως μπορούν τα εμβόλια να είναι ασφαλή όταν εκτός από το υλικό του εμβολίου περιέχουν και άλλες, δυνητικά τοξικές ουσίες;

Οι άλλες ουσίες που περιέχει το εμβόλιο (οι γνωστές και ως «έκδοχα») είναι αυστηρά ελεγχόμενες, η λίστα τους είναι διαθέσιμη δημόσια για κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται και δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν καμία τοξικότητα στον ανθρώπινο οργανισμό. Αντίθετα, μερικές από τις ουσίες αυτές ενδυναμώνουν την δράση του εμβολίου.

3.  Δεν προκαλούν τα εμβόλια αυτισμό; Μα πώς ξεκίνησε τότε το θέμα; Υπάρχει «καπνός χωρίς φωτιά»;

Όχι και πάλι ΟΧΙ. Δεν έχει βρεθεί η παραμικρή συσχέτιση των εμβολίων με τον αυτισμό.
Ας δούμε όμως την προϊστορία του θέματος: Το 1998, κάποιος επίορκος «ιατρός», ο Άντριου Γουέηκφιλ, δημοσίευσε στο γνωστό ιατρικό περιοδικό «Λάνσετ» ένα άρθρο στο οποίο υποστήριζε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα των ερευνών του, ο αυτισμός μπορεί να συσχετίζεται με το εμβόλιο MMR (το γνωστό και ως «τριπλό εμβόλιο»). Όταν όμως τα στοιχεία της έρευνάς του ελέγχθηκαν, αποδείχθηκε ότι ο Γουέηκφιλ παραβίασε τους κανόνες της ιατρικής έρευνας και παρουσίασε με εσφαλμένο τρόπο τα δεδομένα του. Έγραψε για αυτόν το 2010 ο Αγγλικός Ιατρικός Σύλλογος: «Ο Γουέηκφιλ, έδρασε ανεύθυνα ως ιατρός, λειτούργησε εναντίον των συμφερόντων των ασθενών του και έδειξε έλλειψη τιμιότητας και υπευθυνότητας». Αποτέλεσμα; Του αφαιρέθηκε η άδεια ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος και από τότε ο Γουέηκφιλ έπαψε να ασκεί ιατρική. Αυτός λοιπόν είναι ο ψευδοπροφήτης του αντι-εμβολιαστικού κινήματος! Υπ’ όψιν ότι το  περιοδικό «Λάνσετ», μετά την διερεύνηση του άρθρου, το απέσυρε, αναφέροντάς το ως «αποτέλεσμα απάτης και ψεύδους!». Και φυσικά, πολλές ιατρικές μελέτες από τότε έως σήμερα έδειξαν ότι δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ σχέση μεταξύ του αυτισμού και των εμβολίων.

4. Τότε γιατί συντηρείται το θέμα και βρίσκεται ακόμα στην επικαιρότητα;

Επειδή πουλάει, εκμεταλλευόμενο τον φόβο του κόσμου. Άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με την ιατρική και την πραγματική έρευνα, έκτισαν καριέρες και απόκτησαν χρήματα ή αναγνωρισιμότητα με το αντι-εμβολιαστικό κίνημα. Κρατούν ψηλά την θεαματικότητα των καναλιών. Συντηρούν τις θεωρίες συνωμοσίας. Πάντοτε πάνω στις πλάτες των συνανθρώπων τους και κυρίως των παιδιών, που αυτά κυρίως προστατεύουν τα εμβόλια. Κανένας σοβαρός ιατρός που ασκεί σωστά την ιατρική δεν θα μιλήσει εναντίον των εμβολίων. Επειδή θα μιλά βασισμένος πάνω σε μεγάλες και σοβαρές ιατρικές μελέτες και όχι στο διαδίκτυο.

5. Έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων; 

Ναι. Μην πάμε μακριά. Όσοι έχουμε παππούδες και γιαγιάδες μπορούμε να τους ρωτήσουμε να μας πούνε αυτοί από τι αρρώσταινε και μερικές φορές πέθαινε ο κόσμος στην εποχή τους. Και θα μας απαντήσουν «από ευλογιά, ιλαρά, διφθερίτιδα, πολιομυελίτιδα, ερυθρά, κοκκύτη, ...». Μετά μπορούμε να ρωτήσουμε τους παιδίατρους μας, πόσα εμβολιασμένα παιδιά έχουν δει να νοσούν ή να πεθαίνουν από τις ίδιες νόσους. Σχεδόν κανένα. Ειδικότερα από ευλογιά, απολύτως κανένα, επειδή χάρις στα εμβόλια, η φοβερή αυτή νόσος έχει εξαφανιστεί! 

6. Υπάρχει κάποιο σύγχρονο παράδειγμα αποτελεσματικότητας των εμβολίων;

Φυσικά: Από τότε που εφαρμόστηκε ο εμβολιασμός των νεοσυλλέκτων στον Ελληνικό Στρατό (και μάλιστα με τα νεότερα, περισσότερο αποτελεσματικά εμβόλια) το τμήμα λοιμωδών του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου των Αθηνών άδειασε από περιστατικά. Πριν από χρόνια, το τμήμα ήταν γεμάτο από στρατιώτες που έπασχαν από ιλαρά, ανεμοβλογιά, ερυθρά αλλά και μηνιγγίτιδα. Σε επικοινωνία που είχα, ο διευθυντής του Τμήματος Λοιμωδών Γενικός Αρχίατρος Καρνέσης Λάζαρος (παθολόγος - λοιμωξιολόγος) μου επιβεβαίωσε τα παραπάνω. Και μου τόνισε ότι δεν αντιμετώπισαν ΚΑΝΕΝΑ περιστατικό σοβαρών παρενεργειών από τα εμβόλια. ΚΑΝΕΝΑ. Αντίθετα χιλιάδες νεαροί Έλληνες και Ελληνίδες είναι πλέον προστατευμένοι από πολλές δυνητικά θανατηφόρες αρρώστιες. Τα γεγονότα μιλάνε. Τα ακούμε;   

7. Μα εμείς όταν ήμασταν μικροί αρρωστήσαμε από ιλαρά και ανεμοβλογιά και δεν πάθαμε τίποτε.

Επειδή είμαστε οι «τυχεροί». Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε για τα παιδιά που εμφάνισαν σοβαρές επιπλοκές από αυτές τις «απλές» νόσους. Ρωτήστε κάποιον «παλιό» παιδίατρο να σας πει τι σοβαρά προβλήματα υγείας έχει αντιμετωπίσει σε ανεμβολίαστα παιδιά... Γνωρίζετε ότι ΣΗΜΕΡΑ υπάρχει έξαρση της ιλαράς λόγω μη-εμβολιασμού των παιδιών; Ότι ΣΗΜΕΡΑ νοσηλεύονται σε παιδιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ανεμβολίαστα παιδιά με βαριές επιπλοκές από ιλαρά; 

8. Ναι αλλά εγώ δεν έχω κάνει κανένα εμβόλιο στα παιδιά μου και δεν έχουν πάθει τίποτε.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι άλλοι γονείς εμβολιάζουν τα παιδιά τους και έτσι προστατεύεται και το δικό σου. Φυσικά βάζεις το παιδί σου σε μεγάλο κίνδυνο να νοσήσει βαριά από κάποια λοιμώδη νόσο που ίσως την κολλήσει από άλλο ανεμβολίαστο παιδί. Αρχίζουμε δυστυχώς να βλέπουμε σήμερα περιστατικά ιλαράς αλλά και πολιομυελίτιδας σε ανεμβολία στα παιδιά... Και ας μην μιλήσουμε για την μηνιγγίτιδα που ενώ προλαμβάνεται με ένα απλό εμβόλιο είναι συχνά θανατηφόρα στα ανεμβολίαστα παιδιά και νέους....Θλιβερό αλλά και εξοργιστικό.

9. Μα μερικοί γιατροί που εξασκούν την εναλλακτική ιατρική μας συμβουλεύουν να μην κάνουμε τα εμβόλια.

Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι υπάρχουν τέτοιοι «γιατροί». Είστε σίγουροι ότι είναι ιατροί αυτοί που δίνουν τέτοιες συμβουλές; Η ιατρική είναι ΜΙΑ και συμβουλεύει να κάνουμε τα εμβόλια εμείς και τα παιδιά μας. Οι «εναλλακτικές» θεωρήσεις της ιατρικής στηρίζονται μονάχα σε αναπόδεικτες θεωρίες και φόβους. Μάλιστα, μερικές φορές τους φόβους αυτούς η εναλλακτική «ιατρική», τους υποθάλπει. Γιατί; Απλά επειδή έτσι αποκτά υπόσταση! Χωρίς να στηρίζεται σε απολύτως ΚΑΜΙΑ σοβαρή μελέτη και δεδομένα. Και μάλιστα, αν συμβεί το απευκταίο και νοσήσουμε εμείς ή τα παιδιά μας από νόσο που την προλαμβάνουν τα εμβόλια, οι εναλλακτικοί «ιατροί» θα μας στείλουν κατευθείαν στο «κλασικό» νοσοκομείο. Απεκδυόμενοι κάθε ευθύνης για την ζημιά που προκάλεσαν στην υγεία μας αν και οι ευθύνες τους είναι ποινικές. Και αν πρόκειται για μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, βαριά πνευμονία ή γρίπη, τα αποτελέσματα είναι τραγικά. Για δε την ηθική πλευρά του θέματος, βγάλτε εσείς τα συμπεράσματά σας...

10. Πως μπορώ να ενημερωθώ υπεύθυνα για τα εμβόλια που πρέπει να κάνω εγώ και η οικογένειά μου;

Η καλύτερη ενημέρωση πάντοτε γίνεται από τον γιατρό μας. Αλλά μπορούμε να επισκεφθούμε και την ιστοσελίδα του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και να ενημερωθούμε ΥΠΕΥΘΥΝΑ και σωστά. Ο σύνδεσμος είναι 
Επίσης, όσοι επιθυμείτε, μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπομπή για τα εμβόλια που μεταδόθηκε παλιότερα από τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Εκεί μπορείτε να δείτε και να ακούσετε (σε απλή γλώσσα) συνεντεύξεις κορυφαίων γιατρών αλλά και απλού κόσμου. Ακούστε τους, γνωρίζουν ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ για το τι μιλάνε. 
Σύνδεσμος
…………………………
Αντώνιος Λιόλιος είναι ιατρός, Παθολόγος – Εντατικολόγος και το ενδιαφέρον άρθρο του δημοσιεύθηκε στην καθημερινή εφημερίδα του νομού Ημαθίας ΛΑΟΣ, στις 4 Οκτωβρίου 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου