Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Έκθεση Δοξιάδη

Οι θυσίες της Ελλάδος στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο

Πρόκειται για την «Έκθεση Δοξιάδη» που παρουσιάζει, σε 121 σελίδες, με τον πιο αξιόπιστο τρόπο τις καταστροφές που προκάλεσαν οι κατοχικές δυνάμεις των Γερμανών, των Ιταλών και των Βουλγάρων, την περίοδο 1941-1944. 

Η έκθεση άρχισε να συντάσσεται τον Μάιο του 1941, υπό την εποπτεία του υφυπουργείου Ανοικοδομήσεως, και παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 1944. Τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο του 1945 παρουσιάστηκε σε Παρίσι, Λονδίνο και στη διάσκεψη του ΟΗΕ. Το κείμενο γράφτηκε από τον αρχιτέκτονα Κ. Δοξιάδη, ο οποίος διηύθυνε την όλη εργασία με τη βοήθεια αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών του υφυπουργείου. Σκοπός αυτής της προσπάθειας ήταν να δώσει στην διεθνή κοινή γνώμη μια εικόνα για το τίμημα που πλήρωσε ο Ελληνικός λαός από τις κατοχικές δυνάμεις του Άξονα που παρέμενε άγνωστο. 
Βουλγάρικες ωμότητες στην Φλώρινα
Είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται με ενδιαφέρον αφού σε κάθε σελίδα υπάρχει μια εικόνα, ένα γράφημα, που με κατανοητό τρόπο παρουσιάζει τις τραγικές επιπτώσεις της κατοχής στην Ελλάδα και στους Έλληνες. Οι «αριθμοί», τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζονται φανερώνουν την αλήθεια, την πραγματικότητα της κατοχής. Σε κάνουν να βουρκώνεις από θλίψη για τα δεινά των Ελλήνων και να οργίζεσαι παράλληλα για την αδιαφορία της ατιμωρησίας των ενόχων. Να νιώθεις ντροπή για αυτούς που ήταν «στα πράγματα», τους πρωταγωνιστές της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, μετά τον πόλεμο. Αυτούς που από έλλειψη θάρρους, ανικανότητα ή χρηματισμό απενοχοποίησαν τους εγκληματίες, που κατέστρεψαν τις υποδομές, την οικονομική ζωή της Ελλάδας και προκάλεσαν την βίαιη ελάττωση του πληθυσμού. Ο πληθυσμός της Ελλάδας μίκραινε τόσο όσο σε καμιά άλλη συμμαχική χώρα. «Ξεχάσανε» να ζητήσουν, ως φυσικό επακόλουθο, και την αποκατάσταση των καταστροφών που προξένησαν… 
Πατήστε ΕΔΩ για να εμφανιστεί το περιεχόμενο του βιβλίου σε αρχείο pdf.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου