Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Γερμανικός κινηματογράφος

ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ελληνικού - Αργυρούπολης και η Ταινιοθήκη του Goethe-Institut ξεκίνησαν προβολές ταινιών, πάντα Πέμπτη στις 21:30, στην αίθουσα ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟ CAFÉ TEATRAL στην Αργυρούπολη (Φλέμινγκ 58), με ελεύθερη είσοδο.

Δίνεται η δυνατότητα ν’ ανακαλύψετε ταινίες που δεν προβλήθηκαν στις ελληνικές αίθουσες, αλλά και να ξαναθυμηθείτε παγκόσμιες επιτυχίες του γερμανικού κινηματογράφου. Οι ταινίες προβάλλονται με Ελληνικούς υπότιτλους.  
Αναλυτικά, το πρόγραμμα των προβολών έχει ως εξής:

20 ΙΟΥΛΙΟΥ
Sophie Scholl – Οι τελευταίες ημέρες (2004, 117’)

Σκηνοθεσία: Marc Rothemund

Ηθοποιοί: Julia Jentsch, Fabian Hinrichs, Alexander Held, Florian Stetter κ.ά.

Sophie Scholl – Οι τελευταίες ημέρες (2004, 117’)
© Goethe-Institut
Τα αδέρφια Χανς και Σοφί Σολ, ψυχή της νεανικής αντιστασιακής οργάνωσης «Λευκό Pόδο», συλλαμβάνονται στις 18 Φεβρουαρίου 1943 στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου ενώ μοιράζουν προκηρύξεις κατά του ναζιστικού καθεστώτος.
Η Γκεστάπο ανακρίνει σχεδόν ακατάπαυστα για 4 μέρες τη Σοφί Σολ. Αυτές οι ανακρίσεις, στις οποίες επικεντρώνεται η ταινία, εξελίσσονται σε αναμέτρηση ανάμεσα στην 21χρονη φοιτήτρια και τον ανακριτή.
Μετά από μια σύντομη, θεαματική δίκη στις 22 Φεβρουαρίου η Σοφί Σολ, ο αδερφός της Χανς καθώς και ένα ακόμα μέλος του «Λευκού Ρόδου» καταδικάζονται σε θάνατο και οδηγούνται την ίδια ακόμα ημέρα στη λαιμητόμο.
Η ταινία έχει προβληθεί σε πάνω από 30 χώρες ενώ έχει διακριθεί και με πάρα πολλά βραβεία, π.χ. με το Ευρωπαϊκό Κινηματογραφικό Βραβείο 2005 για την πρωταγωνίστρια Julia Jentsch.

 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Kaddisch (Προσευχή) για έναν φίλο (2010/2011, 94´)

Σενάριο και σκηνοθεσία: Leo Khasin

Ηθοποιοί: Ryszard Ronczewski, Neil Belakhdar, Neil Malik Abdullah, Sanam Afrashteh, Kida Khodr Ramadan, Younes Hussein Ramadan, Heinz W. Krückeberg, Anna Böttcher κ.ά. 

Kaddisch (Προσευχή) για έναν φίλο (2010/2011, 94´)
@ SiMa Film 2011
Ο Άλι από το Λίβανο έχει μεγαλώσει σ’ έναν παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων κι έχει μάθει από μικρός να μισεί τους Εβραίους.
Τώρα είναι 14 χρονών και ζει με την οικογένειά του στο Kreuzberg του Βερολίνου, σε καθεστώς προσωρινής ανοχής στη χώρα. Για να γίνει δεκτός στην παρέα των νεαρών Αράβων της γειτονιάς του ο Άλι θα χρειαστεί να περάσει μια δοκιμασία: να διαρρήξει το διαμέρισμα του ηλικιωμένου γείτονά του, ενός Ρωσο-εβραίου μετανάστη. Ο Αλί μπλέκει άσχημα και η οικογένειά του κινδυνεύει ν’ απελαθεί από τη Γερμανία.
Γερμανικό Βραβείο 2013 στην κατηγορία «Καλύτερη Νεανική Ταινία»
To Kaddisch είναι μια από τις σημαντικότερες προσευχές των Εβραίων, προσευχή στη μνήμη των ψυχών που έχουν πια φύγει από τον κόσμο αυτό.

10  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Berlin is in Germany (2001, 91΄)

Σκηνοθεσία: Hannes Stöhr

Ηθοποιοί: Jörg Schüttauf (Βραβείο Καλύτερου Ανδρικού Ρόλου 2001 από τους Γερμανούς Κριτικούς), Julia Jäger κ.ά.

Berlin is in Germany (2011, 91´)
© Goethe-Institut
«Μια ταινία αστεία, μελαγχολική, συναισθηματική, ντοκουμενταρίστικη, παραμυθένια»
(εφ. Berliner Zeitung)
Ο Martin Schulz, πρώην πολίτης της Ανατολικής Γερμανίας, απολύεται από τις φυλακές Brandenburg, έχοντας εκτίσει ποινή έντεκα χρόνων. Μέσα στα έντεκα αυτά χρόνια η Γερμανία είχε επανενωθεί. Μόνο από την τηλεόραση γνωρίζει ο Martin τον κόσμο που τον περιμένει έξω από τη φυλακή. Μια νέα εποχή έχει αρχίσει, η παλιά δεν έχει ακόμα χαθεί.
Βραβείο Κοινού στο Πανόραμα της Μπερλινάλε 2001, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας 2001 του Συνδέσμου Γερμανών Κριτικών Κινηματογράφου

31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Η άκρη του ουρανού (2006, 120΄)

Σενάριο και σκηνοθεσία: Fatih Akin

Ηθοποιοί: Baki Davrak, Nejat Aksu, Nursel Köse, Yeter Öztürk, Hanna Schygulla, Susanne Staub, Tunçel Kurtiz, Ali Aksu, Nurgül Yeşilçay, Ayten Öztürk

Η άκρη του ουρανού (2006, 120΄)
© Goethe-Institut
Ο Nejat, τουρκικής καταγωγής, είναι Καθηγητής Γερμανικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Ο πατέρας του, ο Ali, χήρος και καρδιοπαθής, συζεί στη Βρέμη με την Τουρκάλα πόρνη Yeter. Η κόρη της Yeter, η Ayten, πολιτική ακτιβίστρια στην Τουρκία, ζητά άσυλο στη Γερμανία. Η Lotte, φοιτήτρια στο Αμβούργο, είναι ερωτευμένη με την Ayten. Η μητέρα της Lotte, η Susanne, ηλικιωμένη και μόνη, δεν αποδέχεται τη σχέση αυτή.
Έξι άνθρωποι που οι δρόμοι τους διασταυρώνονται στον άξονα Αμβούργου-Κωνσταντινούπολης. Η συνάντηση με τον θάνατο τους μεταμορφώνει.
Διακρίσεις (επιλογή)
Γερμανικά Κρατικά Βραβεία 2008: Καλύτερη Ταινία, Καλύτερη Σκηνοθεσία, Καλύτερο Σενάριο, Καλύτερο Μοντάζ
IFF Cannes 2007: Βραβείο Σεναρίου
Ευρωπαϊκό Βραβείο Κινηματογράφου 2007
Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου