Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Από την αυλή του σχολείου

 ΜΕΤΡΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΓΗΣ

Υπολογίσθηκε με ακρίβεια και φέτος η περίμετρος της γης, από το χώρο του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, μετρώντας την σκιά που σχημάτιζε μια κάθετος ράβδος και με απλές μαθηματικές πράξεις.

Διαδικασία που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ερατοσθένης» που διοργάνωσαν τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.)  Σερρών , Πιερίας ,Λακωνίας, Λέσβου και 1ο Ηρακλείου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας.
Στην Εαρινή Ισημερία, ο ήλιος είναι πάνω από τον ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η μέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας και ώρα  12.34 μ.μ. όταν ο ήλιος μεσουρανεί για την περιοχή μας ,  οι μαθητές τριών τμημάτων του σχολείου με την καθοδήγηση των καθηγητριών φυσικών επιστημών, Πράππα Γεωργία, Ραυτοπούλου Αικατερίνη και Ρόζη Αικατερίνη πραγματοποίησαν το πείραμα και υπολόγισαν την ακτίνα της Γης!
Βάλανε στύλους μέσα στο προαύλιο, μέτρησαν το ύψος τους και το μήκος της σκιάς τους και με απλούς τριγωνομετρικούς υπολογισμούς ,υπολόγισαν την ακτίνα της Γης με μικρή απόκλιση από την πραγματική (6371 km)!
Στον «χάρτη των μαθητών του Ερατοσθένη και εραστών της μάθησης» στο https://goo.gl/UDc25X αποτυπώνεται και το αποτέλεσμα του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας!!!
Το πείραμα του Ερατοσθένη είναι η μέθοδος με την οποία ο αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, γεωγράφος και αστρονόμος υπολόγισε τον 3ο αιώνα πΧ με παρέκκλιση 2% την περίμετρο της γης.

ΦΩΤΟΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου