Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Εκπαιδευτική επισκέψη

 ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), στην Αθήνα,  επισκέφτηκαν δύο τμήματα της Γ΄ τάξης, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, το οποίο είναι ένα διεπιστημονικό κέντρο ερευνών που απαρτίζεται από τρία ερευνητικά Ινστιτούτα και την Υπηρεσία ''Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης'' (ΕΚΤ).
Προορισμός του ΕΙΕ, τον οποίο υπηρετεί με αίσθημα ευθύνης, είναι η διεξαγωγή πολύ-επιστημονικής έρευνας στους τομείς των ανθρωπιστικών, φυσικών και τεχνικών επιστημών,αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας μας .
Το ΕΚΤ είναι ο εθνικός οργανισμός για την τεκμηρίωση, την πληροφόρηση και την υποστήριξη σε θέματα επιστήμης, έρευνας και τεχνολογίας.
Αρχικά μια επιστήμονας του Ινστιτούτου ενημέρωσε τους μαθητές για διάφορα θέματα που αφορούν το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και έπειτα τους έδωσε ακριβείς πληροφορίες για την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Επιστήμης και Τεχνολογίας, η οποία παρέχει πρόσβαση σε διεθνές και ελληνικό περιεχόμενο σε όλους τους τομείς επιστήμης και τεχνολογίας, με ολοκληρωμένες δυνατότητες αναζήτησης και ανάκτησής του. Περιλαμβάνει:
-Περισσότερους από 12.000 τίτλους επιστημονικών περιοδικών.
-3.000 ηλεκτρονικά βιβλία.
-54 διεθνείς βάσεις δεδομένων.
-27 ελληνικές βάσεις δεδομένων.
-Ψηφιοποιημένες ελληνικές συλλογές.
-Ειδικές θεματικές συλλογές.
Ξεναγήθηκαν, στην συνέχεια,  στην βιβλιοθήκη που βρίσκεται στο κτήριο "Κ.Θ. Δημάρας", το πιο ενδιαφέρον μέρος του ιδρύματος. Εκεί, τους δόθηκε η δυνατότητα να κάνουν την έρευνά τους και να επισκεφτούν τις σελίδες της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης μέσα από ειδικούς υπολογιστές. Στο συγκεκριμένο κτήριο είναι διαθέσιμοι, σε έντυπη μορφή, περισσότεροι από 300 τρέχοντες τίτλοι επιστημονικών περιοδικών καθώς και χιλιάδες βιβλία, υπάρχουν εκατοντάδες ψηφιακοί τίτλοι περιοδικών και υλικό αναφοράς, από πολλές χώρες με κύρια θεματολογία την βιολογία, την φυσική, τα μαθηματικά και τα πολιτισμικά. Τα έντυπα, περιοδικά και βιβλία, στοιβάζονται οργανωμένα στα δεκάδες ξύλινα ράφια της βιβλιοθήκης. Δεκαεννιά υπολογιστές βρίσκονται στην μέση του χώρου έτσι ώστε οποιοσδήποτε θελήσει βοήθεια από το διαδίκτυο να μπορεί να την λάβει απευθείας. Αυτό τον πολύ καλά εμπλουτισμένο με πολύ υλικό χώρο απολαμβάνουν χιλιάδες φοιτητές από όλη την Αθήνα, και το ίδιο κάναμε και εμείς. 
 Οι μαθητές, τέλος, επισκέφτηκαν το υπόγειο τμήμα του Ιδρύματος, όπου υπάρχουν τα υπολογιστικά συστήματα, μνήμες αποθήκευσης και servers, που χρησιμεύουν για την αποθήκευση αυτού του τεράστιου όγκου πληροφορίας. Πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτά τα συστήματα λειτουργούν σε ειδικές θερμοκρασίες που διατηρούνται με πολλά κλιματιστικά.
  Έτσι, τελείωσε η εκπαιδευτική εκδρομή στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Είναι σίγουρο ότι οι μαθητές θα χρειαστεί στο μέλλον και να επισκεφτούν το Ίδρυμα για να κάνουν τις δικές τους Έρευνες, σχολικές ή Πανεπιστημιακές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΑΝΕΜ, ΕΡΡΙΚΟΣ ΦΙΛΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου