Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Στην Ιταλία

 Γιόρτασαν την Ημέρα Ελληνικής γλώσσας
Της Μαίρης Ρώτα*

Στην Νάπολη της Ιταλίας οι κάτοικοι είναι υπερήφανοι για την ύπαρξη της Ελληνικής γλώσσας και του Ελληνικού πολιτισμού. Όπως είχε πει η αείμνηστη καθηγήτρια και Ακαδημαϊκός Ζακλίν ντε Ρομιγί: “Τα αρχαία Ελληνικά είναι η κοινή ρίζα της κουλτούρας όλων των Ευρωπαίων...”
και ως καθηγήτρια των Αρχαίων Ελληνικών στη Σορβόννη, προσπάθησε και κατόρθωσε να μεταδώσει σε πολλούς Ευρωπαίους φοιτητές την σπουδαία “δωρεά” των αρχαίων Ελλήνων στην ιστορία, στην ρητορική, στην διαλεκτική, στην φιλοσοφία, στην λογοτεχνία και φυσικά στην δημοκρατία.
Ερχόταν συχνά στην Ελλάδα, όσο ήταν στη ζωή, είχε φίλους Έλληνες που θαύμαζαν το έργο της και είχε τιμηθεί για την σπουδαία και μοναδική προσφορά της στη χώρα μας. Έφυγε από τη ζωή με μια ευχή: “... προσπαθείστε Έλληνες να μην γίνει το μεγάλο λάθος να σταματήσει η διδαχή των αρχαίων ελληνικών! Πρώτα γιατί είναι χρήσιμα σε όλους κι ύστερα γιατί είναι ένας τίτλος αναγνώρισης που προκαλεί τον σεβασμό των άλλων λαών...”
Πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν καθιερώσει ημέρα αρχαιοελληνικού πολιτισμού (στα σχολεία φυσικά) και... όπως είχε αναφέρει ο σπουδαίος αρχιμουσικός και φιλέλληνας Ιταλός Ρικάρντο Μούτι, θαυμάζοντας τον πολιτισμό της χώρας μας: “Η Ελλάδα είναι η μητέρα της Ευρώπης. Δεν μπορώ να διανοηθώ τη Γηραιά Ήπειρο χωρίς αυτήν. Γεννήθηκα στη Νάπολη και σε όλη μου τη ζωή, η μεγαλύτερη υπερηφάνεια μου ήταν και παραμένει ότι είδα το φως στην περιοχή: Μεγάλη Ελλάδα!
Στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό βασίζεται ολόκληρο το οικοδόμημα του Δυτικού κόσμου. Και σε μια εποχή που υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον γι' αυτόν τον πολιτισμό, η Ελλάδα είναι αναγκαία όσο ποτέ! Αυτή θα διδάξει... Η κουλτούρα είναι το βαρύ πυροβολικό για την επιτυχία μιας χώρας, σε όλους τους τομείς”!
Το ίδιο πάθος και τον ίδιο θαυμασμό για την Ελλάδα συναντά κανείς σε πολλά γραπτά κείμενα σπουδαίων ανθρώπων και των περασμένων αιώνων, όπως του Γκαίτε, του Βίκτωρος Ουγκό, του Μπάιρον κ.α.
Ο σπουδαίος Άγγλος ποιητής Μπ. Σέλεϊ έγραφε το 1822 “ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ...” Είχε τέτοιο πάθος με κάθε τι ελληνικό ώστε βάφτισε την κόρη του Ιάνθη! Και πάντοτε έγραφε και έλεγε: “Είμαστε όλοι Έλληνες...”
Η Νάπολη της Ιταλίας πρωτοπορεί περήφανη!
Σε ένα θαυμάσιο νεοκλασικό κτίριο με εξαιρετική διακόσμηση, Ιταλοί μαθητές κλασσικών Λυκείων τίμησαν την ελληνική γλώσσα μ' έναν ιδιαίτερο τρόπο. Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, ήταν πάρα πολλοί άνθρωποι παρόντες για να ακούσουν τους νεαρούς μαθητές και τις μαθήτριες να απαγγέλλουν αρχαιοελληνικά κείμενα. Η ομάδες των μαθητών άλλαζαν κάθε λίγο. Ο κάθε μαθητής διάβαζε ένα μέρος κειμένου από αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο και ακολουθούσε ο δεύτερος, ο τρίτος κ.α. συνεχίζοντας με κείμενα άλλου αρχαίου φιλοσόφου ή ποιητού. Το σημαντικό είναι ότι αυτές τις αναγνώσεις συνόδευε μια ομάδα νεαρών μουσικών. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μαθητές είχαν φορέσει αρχαιοελληνικά ενδύματα παρουσιάζοντας κείμενα αρχαίων ποιητών, φιλοσόφων και τραγωδών.
Και όλη αυτή η εκδήλωση, τιμώντας την “Ημέρα της Ελληνικής γλώσσας και του Ελληνικού πολιτισμού” πραγματοποιήθηκε κάτω από την Ελληνική σημαία.
Παρουσιάζουμε σήμερα στην εφημερίδα μας στιγμιότυπα από την παγκόσμια ημέρα της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στη Νάπολη της Ιταλίας.
Και... οι Έλληνες επίσημοι προσκεκλημένοι δεν τίμησαν αυτήν την εκδήλωση που... τίμησε τη χώρα μας. Γιατί;
Είναι σημαντικό ότι τα Ιταλόπουλα γιόρτασαν με χαρά την ημέρα της Ελληνικής γλώσσας.
Μήπως, θα 'πρεπε και στην Ελλάδα να γίνεται μια γιορτή, μια εκδήλωση ώστε να μαθαίνουν τα δικά μας παιδιά, οι μαθητές το πόσο έχει αγαπηθεί και εκτιμηθεί η γλώσσα μας, αλλά και ο πολιτισμός μας;
Υ.Γ. 1. Αγαπητοί αναγνώστες προσέξτε το ενδιαφέρον και τη χαρά των μαθητών της Νάπολης στην γιορτή της ημέρας που τιμά την Ελληνική γλώσσα.
2. Ευχαριστώ θερμά τον κ. Γιώργο Κανάκη για την σπουδαία ενημέρωση.
.............................................................................
* Η Μαίρη Ρώτα είναι αρχαιολόγος και τακτική συνεργάτης της καθημερινής εφημερίδας των Κυκλάδων ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ που τυπώνεται στην Ερμούπολη της Σύρου, στην οποία δημοσιεύθηκε (φύλλο 4577/ 2 Μαρτίου 2017) το ενδιαφέρον άρθρο της, που αναδημοσιεύουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου