Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Είναι πάθος και λατρεία

Η ιερότητα του διαβάσματος

Του Νίκου Τσούλια*
      
Το διάβασμα είναι τέχνη (έχει τους νοητικούς και φαντασιακούς αυτοσχεδιασμούς και τις στοχαστικές πινελιές του κάθε αναζητητή / αναγνώστη) και επιστήμη (έχει συγκροτημένη μεθοδολογία και διαρκή έρευνα). Είναι πάθος και λατρεία. Δεν είναι μια ουδέτερη λειτουργία. Απαιτεί πρόσφορη ψυχική διάθεση, σφοδρή επιθυμία, συνεχή προσμονή και παραμένει πάντα σε εκκρεμότητα ανικανοποίητου. Αν δεν υπάρχει θέρμη και ζήλος, πάθος και έρωτας για το διάβασμα, δεν μπορεί να επιτελεσθεί η τελετουργία του.

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Την Τετάρτη

"ΚΛΕΙΣΤΑ" ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Τα δημόσια σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, δεν θα λειτουργήσουν, την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, λόγω των εκλογών για την ανάδειξη αιρετών μελών στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών.

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

 ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ "ΟΧΙ"

Πολυπληθής αντιπροσωπεία μαθητών του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας με επικεφαλής την καθηγήτρια Χρύσα Γεωργακάκη συμμετείχε στην παρέλαση της επετείου του "ΟΧΙ" που έγινε στην Άνω Γλυφάδα, στην λεωφόρο Γεννηματά.

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

28η Οκτωβρίου 1940

Παύλος Παλαιολόγος*
 Προς το καθήκον** 

Σειρήνες και κωδωνοκρουσίες. Δευτεριάτικο πρωινό. Ανήσυχες μορφές στα παράθυρα. Κοιτάζονται οι γείτονες, συνεννοούνται με το βλέμμα, και μένουν σύμφωνοι. Τα πάντα για την τιμή. Δεν είναι η μανία του πολέμου που τους εμπνέει, δεν είναι το πάθος της περιπέτειας. Είναι η συναίσθηση της αξιοπρέπειας. Όταν αυτή είναι εκτεθειμένη σε κινδύνους, τότε το τροπάριο της ειρηνοφιλίας διακόπτεται. Όχι από αγάπη προς τον πόλεμο. Από αγάπη προς αυτή την ειρήνη. Γιατί τίποτα δεν εξυπηρετεί την ειρήνη χειρότερα από την καλοπροαίρετη διάθεση των λαών να δέχονται ραπίσματα. Κακός είναι ο πόλεμος. 

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 1940-1945

Η ιστορία της Ελλάδος, από το 1939 - 1945, διάστημα σημαντικό της νεώτερης ιστορίας μας, παρουσιαζόμενη μέσα από διπλωματικά έγγραφα του υπουργείου εξωτερικών.

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΚΟΣ

            ΙΚΑΡΙΑ



Ο Ροβινσώνας Κρούσος άνοιξε
το φλασκί,
έσταξ΄ αέρας κι ας ήταν
η τρύπα κλειστή.
Βρισκόταν σε παραδεισένια άβυσσο,

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

Ορίστηκαν οι καθηγητές υπεύθυνοι των τμημάτων του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας από τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου, των οποίων ο ρόλος είναι η διοικητική εποπτεία της τάξης τους.

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΑΥΛΗΣ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Ο εξωραϊσμός του αύλειου χώρου του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας αποτελεί μια πραγματικότητα, η οποία διαπιστώνεται συγκρίνοντας την προϋπάρχουσα κατάσταση με την διαμορφωμένη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διαδικασία που άλλαξε την εμφάνιση του χώρου του σχολείου που συχνάζουν όλοι οι μαθητές του.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

ΓΡΑΦΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙ (9/2016)

Η ΚΑΛΛΙΟΠΗ, Η ΑΝΤΙΛΟΠΗ

Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα δάσος μακρινό, όπου όλα τα ζώα ήταν αγαπημένα μεταξύ τους ζούσε μια αντιλόπη, που την έλεγαν Καλλιόπη, με πολλά εξωτερικά και εσωτερικά χαρίσματα. Η ευγένειά της, η καλοσύνη και το αστείρευτο χιούμορ της ξεχώριζαν και οι φίλοι της την αγαπούσαν πάρα πολύ. 

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Ενδιαφέρει τους γονείς!

Επαναληπτική Εκλογοαπολογιστική συνέλευση 

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στις 7:30 το απόγευμα στο 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας (αίθουσα προκάτ αριστερά της αυλής), πραγματοποιείται η επαναληπτική Εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου Γονέων.

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Ποια είναι

  Υπερκινητικά παιδιά

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής- υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) γνωστή και ως υπερκινητικό σύνδρομο, είναι η συνηθέστερη νευροσυμπεριφορική διαταραχή της παιδικής ηλικίας. Τα παιδιά με τη συγκεκριμένη διαταραχή εμφανίζουν υπερκινητικές, απρόσεκτες και παρορμητικές συμπεριφορές οι οποίες δε συνάδουν με την αναπτυξιακή τους ηλικία.

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ

Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Τις ημέρες και τις ώρες επικοινωνίας των γονέων με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου όρισε το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας για το σχολικό έτος 2016-17. Οι μετακινήσεις πολλών εκπαιδευτικών και σε άλλα σχολεία δεν ήταν εφικτό η επικοινωνία να περιοριστεί σε μια ημέρα.

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Βιωματική γνωριμία αθλημάτων

Η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού στο 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στο Ολυμπιακό Στάδιο (ΟΑΚΑ).  Προσφέρθηκε η δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν βιωματικά,  μέσα από ποικιλία αθλημάτων, την παρεμβατική δυναμική του αθλητισμού,  της άθλησης και της δια βίου άσκησης στην ισόρροπη ψυχοκινητική ανάπτυξη του ανθρώπου.

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Το διάβασμα

 Πρέπει να διδάσκεται!
Του Νίκου Τσούλια*

Συχνά δημιουργούμε ελλειμματικό περιεχόμενο στις έννοιες και στους θεσμούς με αποτέλεσμα η γνώση να είναι ουσιαστικά μη γνώση, γιατί παίρνει την όψη στερεότυπου ή και προκατάληψης. Και αναπαράγεται αυτή η λειψή εικόνα και στεριώνει στο διάβα του χρόνου με μια φενακισμένη όψη. Έτσι έχει γίνει και στην έννοια και στο θεσμό του «διαβάσματος».

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση – Ενημέρωση


Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στις 6:00 το απόγευμα στο 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας πραγματοποιείται η Εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου Γονέων.

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Κοινωνικό φροντιστήριο Δήμου Γλυφάδας

ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Μαθήματα δωρεάν ενισχυτικής διδασκαλίας παρέχει ο Δήμος Γλυφάδας σε μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και όλων των τάξεων του Λυκείου, τα οποία ξεκίνησαν την Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου.

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΑΡΓΙΕΣ, ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ και ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η νέα σχολική χρονιά διανύει μερικές εβδομάδες και λειτουργεί, όπως σε όλη την διάρκειά της, με την καθημερινότητα του ωρολογίου προγράμματος. Μια φαινομενική εικόνα που δεν υπάρχει στην ζωή του σχολείου. Παρεμβάλλονται αργίες, εκδηλώσεις και εκδρομές που αφαιρούν  την μονοτονία της στατικότητας.

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

ΔΩΡΕΑΝ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Σε ΜΟΥΣΕΙΑ και ΜΝΗΜΕΙΑ της ΑΘΗΝΑΣ

Ξεκινά το πρόγραμμα των δωρεάν ξεναγήσεων, μια περιήγηση στον πολιτιστικό πλούτο και τις ομορφιές της Αθήνας, από έμπειρους και εξειδικευμένους ξεναγούς, που προσφέρει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών.

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΥΔΟΚΙΜΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

77ος  Μαθητικός Διαγωνισμός Μαθηματικών

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (Ε. Μ. Ε.) διοργανώνει τον 77o Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό, «Ο ΘΑΛΗΣ», στα Μαθηματικά. Απευθύνεται σε μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης του Γυμνασίου, και όλων των τάξεων των Γενικών  και των Επαγγελματικών Λυκείων.

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Ήλθαν όλοι!...

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ Α' ΤΑΞΗΣ

Στο σύνολό τους σχεδόν οι γονείς των μαθητών της Α΄ τάξης ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας για να ενημερωθούν σε παιδαγωγικά και λειτουργικά θέματα του σχολείου, στη σύναξη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου.

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ

ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ "ΠΑΝΑΓΙΤΣΑΣ"

Οι νέοι  που ενδιαφέρονται για την Ορθόδοξη παράδοση, πίστη και ζωή καλούνται να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που προσφέρουν οι Κατηχητικές συνάξεις του Ιερού ναού των Εισοδίων Θεοτόκου (Παναγίτσα) Τερψιθέας.

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Μαθητικό Σχολικό Συμβούλιο

ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΣΕ ΣΩΜΑ

Παρουσία του υποδιευθυντή Ισίδωρου Γλαβά, οι εκλεγέντες εκπρόσωποι της μαθητικής κοινότητας του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας συγκεντρώθηκαν για να συγκροτηθούν σε σώμα, σήμερα Παρασκευή 7 Οκτωβρίου.

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

ΠΟΙΟΙ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΩΝ

Καθολική η συμμετοχή των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους στο 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο, που διεξήχθη σήμερα Πέμπτη 6 Οκτωβρίου.

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

ΕΚΛΟΓΗ 15ΜΕΛΟΥΣ

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Οι εκλογές για την ανάδειξη του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας διεξάγονται την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου (αύριο), τις τρεις τελευταίες ώρες.

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

ΓΡΑΦΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙ (8/2016)

Ο ΛΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΚΥΡΑ ΑΛΕΠΟΥ
 
Ήταν κάποτε ένα μικρό κοτοπουλάκι που το ΄λέγαν Λάκη. Ζούσε σε ένα αγρόκτημα μαζί με την κυρά Κλώσσα, τον κύριο Κοκορίνο και τα επτά αδέλφια του. Για να μην πολυλογώ ήταν ένα συνηθισμένο κοτοπουλάκι.

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Κέντρο Πρόληψης Γλυφάδας

 ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ, ΓΟΝΕΩΝ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Βιωματικά αξιοπρόσεχτα σεμινάρια, βιωματικές ομάδες και συμβουλευτικές παρεμβάσεις πραγματοποιεί το Κέντρο Πρόληψης του Δήμου Γλυφάδας (Κ.Π.Γ.) τα οποία απευθύνονται σε ενήλικες κατοίκους ή εργαζόμενους της πόλης.

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

ΔΙΑΔΡΟΜΗ και ΣΤΑΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ

Δύο δρομολόγια της δημοτικής συγκοινωνίας, ένα πρωινό και ένα μεσημεριανό, εξυπηρετούν την πρόσβαση και την αναχώρηση αντίστοιχα των μαθητών του 3ου Γυμνασίου- 3ου Λυκείου Γλυφάδας.

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Κουλτούρα φιλαναγνωσίας

Το διάβασμα είναι τέχνη!


Του Νίκου Τσούλια*

Όχι, διάβασμα δεν είναι το διάβασμα που συνήθως εννοούμε, ένα ανοιχτό βιβλίο και η περιδιάβασή μας στις γραμμές των σελίδων και ό,τι πάρουμε από τα νοήματα των συγγραφέων. Αυτή είναι η εξωτερική εικόνα που, αν δεν συνυπάρχει με το βαθύ πυρήνα της πνευματικής καλλιέργειας, είναι εικόνα φενακισμένη. Νομίζουμε ότι διαβάζουμε αλλά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.