Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΣΤΗ ΔΙΑΠΑΣΩΝ

Αναφέρεται σε ένα αγόρι, τον Θανάση, που δεν κάνει και την καλύτερη ζωή, εφόσον ο πατριός του είναι αλκοολικός, παίζει τζόγο και τον βαράει. Ο πραγματικός του πατέρας, του λένε, ότι είχε πεθάνει σε τροχαίο, όμως στο τέλος αποδείχτηκε ότι είναι ζωντανός και ότι δεν γνωρίζει την ύπαρξή του. η μάνα του είναι μοδίστρα και καρδιακή και στο τέλος πεθαίνει. Και τα αδέλφια του θέλουν να φύγει από το σπίτι, που τελικά αυτό γίνεται.

Ο Θανάσης είναι ένα παιδί που του αρέσει η ροκ μουσική και πιστεύει ότι τον εκφράζει απόλυτα. Έχει μείνει δύο φορές στην ίδια τάξη και στην δεύτερη χρονιά γνώρισε δύο φίλους που στην συνέχεια γίναν κολλητοί, τον Παντελή και τον Τάσο, οι οποίοι τελικά δεν αποδείχθηκαν και τόσο καλοί φίλοι. Στην μέση της φιλίας τους γνωρίζει ένα κορίτσι, την Λουίζα, την οποία στην συνέχεια την ερωτεύεται και τα φτιάχνουν μετά από πολλές δυσκολίες, αλλά ταυτόχρονα μπαίνει σε μια συμμορία, στους «Ελευθερολάκωνες», οι οποίοι είναι ρατσιστές, μπεκρουλιάδες και σπάνε στο ξύλο όποιον βρεθεί στον δρόμο τους. Ο Θανάσης μαθαίνει ότι ο αρχηγός της συμμορίας ήταν ο κολλητός του πατέρα του, που μόλις πριν είχε μάθει ότι είναι ζωντανός. φεύγει από την συμμορία, χωρίζει από την Λουίζα, τσακώνεται με τους κολλητούς του και απλά η ζωή του πάει από το κακό στο χειρότερο.
Τέλος τα ξαναβρίσκει με την Λουίζα, έχει τυπικές σχέσεις με τον πατριό του, δεν μιλάει ποτέ στον πατέρα του και δεν τα βρίσκει με τους κολλητούς του. Έτσι κλείνει αυτή η φαντασμαγορική και περιπετειώδης ιστορία.
[Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ, σελίδες 256, έτος πρόσφατης έκδοσης 2009, έχει αποσπάσει το 2010 τα βραβεία: του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ και το ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ]

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΣΑΜΠΙΡΑ

ΣΣ. Η παρουσίαση αυτή έγινε στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Μικροί Λογοπλάστες», του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, που συντόνιζε η καθηγήτρια Θεοδώρα Μπατίλα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου