Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΑ (4)

 Ας γίνει η δόλια πατρίδα η κορυφαία έγνοια τους!...*
του Χρήστου Πασαλάρη**

ΠΟΤΕ ΑΡΑΓΕ και από ποιον θα ξανακούσει ο λαός μας εκείνο το εγερτήριο παράγγελμα του Αγγελου Σικελιανού, «ΗΧΗΣΤΕ ΣΑΛΠΙΓΓΕΣ!..», που εκφώνησε στην πάνδημη κηδεία του Κωστή Παλαμά, το 1943, σε μέρες μαύρης κατοχής!..

ΕΚΕΙΝΑ τα χρόνια, αν και φτωχός όσο και σήμερα, ο λαός μας είχε ΦΩΝΗ, είχε κουράγιο! Είχε αρχηγούς που το έλεγε η ψυχούλα τους. Εκατό χιλιάδες στην κηδεία του Παλαμά, που «πάνω στο φέρετρό του ακουμπούσε όλη η Ελλάδα». Αλλοι τόσοι στα αιματοβαμμένα συλλαλητήρια κατά της πολιτικής επιστράτευσης. Πολύ περισσότεροι ενάντια στη βουλγαρική κατοχή… Ξεσηκωμοί μοναδικοί στην κατεχόμενη Ευρώπη!..
ΕΚΕΙΝΑ τα χρόνια ο λαός μας χόρευε και τραγουδούσε πάνω στους στίχους των μεγάλων ποιητών μας, όλων υποψηφίων για Νόμπελ, όπως ο Παλαμάς, ο Καβάφης, ο Ρίτσος, ο Καζαντζάκης. Εκείνα τα χρόνια οι Ελληνες δεν λογάριαζαν τον θάνατο, δεν λάτρευαν τον Μαμμωνά. Και οι καπεταναίοι τους δεν αγκάλιαζαν την «καρέκλα», όπως οι σημερινοί. Ινδάλματά του ήσαν ηρωίδες όπως η Λέλα Καραγιάννη και παλικάρια όπως ο Ναπολέων Σουκατζίδης!..
ΕΚΕΙΝΑ τα χρόνια ο Τσώρτσιλ διεκήρυσσε ότι «στο εξής θα λέμε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Ελληνες»! Ο ίδιος ο Χίτλερ αναγνώριζε ότι «οι Ελληνες ήσαν οι μόνοι στην Ευρώπη που του αντιστάθηκαν με γενναιότητα». Ο δε Στάλιν ομολογούσε ότι η πατρίδα του άντεξε χάρη στην αντίσταση των Ελλήνων»!
ΤΑ ΞΑΝΑΘΥΜΙΖΟΥΜΕ όλα αυτά σήμερα που οι επί Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, χώρες άκαπνες και γονατισμένες στον Χίτλερ ή στον Στάλιν και σήμερα δορυφόροι της Γερμανίας, με κορυφαία την Αυστρία, θέλουν την Ελλάδα ταπεινό υπηρέτη της ξενοκρατίας και παθητικό αποδέκτη της προσφυγικής καταιγίδας.
ΠΟΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑ; Η πατρίδα του καγκελαρίου φον Μέττερνιχ, εκείνου του μανιακού ανθέλληνα που έστρεψε την «Ιερή Συμμαχία» ενάντια στην ελληνική επανάσταση του 1821 για να στηρίξει αυταρχικά καθεστώτα. Απέναντί του βρέθηκαν φωτισμένοι ηγέτες όπως ο Υψηλάντης και αργότερα ο Καποδίστριας, αλλά και ηρωικοί καπεταναίοι, όπως ο Κολοκοτρώνης και ο Παπαφλέσσας, που κατάφεραν να λευτερώσουν την Ελλάδα και να την κάνουν υπόδειγμα αντίστασης στην ξενοκρατία!..
ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ από τότε τέσσερις δημοκρατικές επαναστάσεις, δύο συμμετοχές στους παγκοσμίους πολέμους, τέσσερις συγκρούσεις με την Τουρκία, δύο εθνικοί αγώνες, ο μακεδονικός και ο κυπριακός, αλλά και τέσσερις δικτατορίες και άλλοι τόσοι εμφύλιοι πόλεμοι για να δοκιμαστεί η αντοχή αυτού του έθνους, που το μόνο του, αλλά και ολέθριο, ελάττωμα είναι η διχόνοια. Αν αυτό δεν υπήρχε «η Ελλάδα θα είχε κατακτήσει τον κόσμο», όπως διακήρυσσε ο καγκελάριος Μπίσμαρκ…
ΔΙΧΟΝΟΙΑ, αντιζηλίες, κακεντρέχεια, κοκορομαχίες, αρχομανία: Να τι χαρακτηρίζει και σήμερα τους «νάνους» του πολιτικού μας πανθέου, αφού μήτε στον υπ’ αριθμόν ένα εθνικό εφιάλτη, όπως το μεταναστευτικό, δεν λένε να δώσουν τα χέρια και να αντιτάξουν στην ξενοκρατία μια Ελλάδα ενωμένη, μονοιασμένη, αντιστασιακή. Μια πατρίδα έτοιμη να σηκώσει ανάστημα στους σημερινούς Μέττερνιχ, με τη βεβαιότητα ότι υπερέχει και σε ανθρωπισμό και σε πολιτισμό, αλλά ακόμη και σε στρατιωτική ετοιμότητα αν ποτέ χρειαστεί να τα βάλει με τη βάρβαρη Τουρκία, που παραβιάζει 35 φορές την ημέρα τα σύνορά της. Αντί αυτού, οι «νάνοι» της εξουσίας, κοινοβουλευτικής και πεζοδρομιακής, ενώνουν τις... μουσούδες τους, τάχα έτοιμοι να συγκρουστούν, ενώ η πατρίδα πληρώνει πανάκριβα τους παλικαρισμούς τους.
ΚΑΘΩΣ ο ξενόδουλος Φλεβάρης σβήνει για να παραδώσει στον... ελληνολάτρη Μάρτιο, οι σκεπτόμενοι Ελληνες περιμένουν από τους σημερινούς αρχηγούς να συναντηθούν, υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, για να δείξουν στην ξενοκρατία ότι η Ελλάδα δεν εννοεί να πνιγεί στον χείμαρρο της προσφυγιάς, όπως αυτοί σχεδιάζουν. Την προσφυγιά θα τη μοιραστούν αναλογικά και οι «28» ή θα τη φράξουν οι Μεγάλοι στην ίδια την πηγή της… Είναι η τελευταία λέξη μας!
ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ, οι σημερινοί «νάνοι» πασών των εξουσιών, μηδέ εξαιρουμένης και της βαθύτατα κηλιδωμένης 4ης (δηλαδή του σιναφιού μας), μπορούν να γίνουν ακόμη και… γίγαντες αν αποφασίσουν εντός των ημερών, κορυφαία έγνοια τους να είναι η πατρίδα!.. Οπότε και κάποιος νέος Σικελιανός θα αναφωνήσει: «Ηχήστε σάλπιγγες! Η Ελλάδα θέλει να ζήσει. Και θα ζήσει»!...
----------------------------------------
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα REALNEWS στις 28 Φεβρουαρίου 2016 
** Ο Χρήστος Πασαλάρης είναι κορυφαίος δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου