Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΗΤΣΟΣ) ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ (ΜΠΟΕΜ)

ΝΤΟΠΙΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ

Οι «Ντόπιες ζωγραφιές» αποτελούνται από είκοσι ενδιαφέροντα και ευκολοδιάβαστα ηθογραφικά διηγήματα με θέματα παρμένα από την ελληνική ζωή, για την ακρίβεια από την ύπαιθρο της Ρούμελης του 19ου αιώνα. Παρουσιάζεται, στη δημοτική γλώσσα, η καθημερινότητα και τα συναισθήματα των απλών ανθρώπων. Εικονογραφείται, παράλληλα, η μοναδική φύση που δρουν οι ήρωες των διηγημάτων με τρόπο που σε έλκει να την περιηγηθείς.

Ο Δημήτριος (Μήτσος) Χατζόπουλος (Αγρίνιο 1872 - Σέρρες 1936), αδερφός του πεζογράφου Κωσταντίνου Χατζόπουλου, ήταν γνωστός και με το ψευδώνυμο «Μποέμ». Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στη Γερμανία, αλλά ως πνεύμα ανήσυχο ασχολήθηκε και με την δημοσιογραφία και την λογοτεχνία.
Ως δημοσιογράφος δημοσίευσε άρθρα, συνεντεύξεις, χρονογραφήματα και ταξιδιωτικά κείμενα στις αθηναϊκές εφημερίδες με τις οποίες συνεργάστηκε (Άστυ, Νέα Ελλάς, Η Καθημερινή, Σκριπ, Χρόνος, Εσπερινή, Ανεξάρτητος, Ακρόπολις κ.α.). Κορυφαία θεωρούνται τα άρθρα του στην εφημερίδα «Άστυ» για τα ανθυγιεινά επαγγέλματα και τις άθλιες συνθήκες εργασίας των εργατών.
Δημοτικιστής, όχι ακραίος,για αυτό δεν τα "πήγαινε" καλά με τον Ψυχάρη. Συνεκδότης στο περιοδικό «Διόνυσος», που κυκλοφόρησε για να χτυπήσει την προγονοπληξία και τη στείρα μίμηση των Γάλλων λογοτεχνών.
Πατήστε ΕΔΩ για να εμφανιστεί το περιεχόμενο του βιβλίου σε αρχείο pdf.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου