Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ


Σπουδαία διάκριση πέτυχε το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας στην διαδικασία ανάδειξης αντιπροσώπων για το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης, όπου η εκπρόσωπός του, Μαρία-Λαμπρινή Τσαπατσή, εξελέγχτηκε αναπληρωτής αντιπρόσωπος για τον τομέα «Υγιεινή διατροφή». 
Στην τριήμερη σύναξη, 21-23 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», για την ανάδειξη των έξι αντιπροσώπων της Ελλάδας μετείχε η ομάδα βιολογίας την οποία συντόνιζε η καθηγήτρια Αικατερίνη Ρόζη. 
Την  ομάδα του 3ου Γυμνασίου αποτελούσαν οι μαθητές: Βασιλείου Δημήτριος, Πανόπουλος Δημήτριος, Λαμπαδίτης Περικλής, Καραβασίλης Βασίλης, Μπαλωμένου Γεωργία-Ελευθερία, Τσαμπίρα Μαρία-Ελένη, Μαρούση Ελένη-Μαρία, Μπελεγράτη Κωνσταντίνα, Τσαπατσή Μαρία-Λαμπρινή και Μπάκος Παναγιώτης. Στην θεματική ενότητα «Υγιεινή διατροφή»  μετείχαν και τα σχολεία: Γενικό Λύκειο Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών, 1ο Γυμνάσιο Ταύρου, 1ο ΓΕΛ Ταύρου, 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας, 2ο ΓΕΛ Γέρακα, 5o Γυμνάσιο Ρόδου, Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί, ΓΕΛ Μουζακίου και το 3ο ΓΕΛ Λαμίας, ο εκπρόσωπος του οποίου εκλέχθηκε αντιπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή σύναξη του Μάντσεστερ τον Ιούλιο.
Το Ελληνικό Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης, είναι ένας θεσμός του Eυρωπαϊκού Μαθητικού Κοινοβουλίου της Επιστήμης (European Student Parliaments on Science) ο οποίος στοχεύει στην ενίσχυση του διαλόγου και την ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων ανάμεσα στους μαθητές και τους επιστήμονες, εμπλέκοντας τα παιδιά στις διαδικασίες του κοινοβουλευτισμού σε θέματα που καλύπτουν ποικίλους τομείς της επιστήμης και της έρευνας. Η κεντρική θεματική ενότητα για το 2015-2016 ήταν «Το μέλλον του ανθρώπου».
Τις πρώτες δύο ημέρες οι μαθητές της κάθε ενότητας με την φυσική παρουσία τους ή μέσω skype για τα απομακρυσμένα σχολεία, αλληλογνωρίστηκαν και παρουσίασαν τις απόψεις τους για το θέμα με παράλληλη προβολή power point. Ακολούθησε διάλογος και οι κοινές απόψεις απετέλεσαν την θέση της ομάδας για το θέμα που ερευνούσαν.
Στην  ψηφοφορία για την ανάδειξη των τριών σχολείων που θα εκπροσωπούσαν την ενότητα της «διατροφής» στην ολομέλεια το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας ήλθε πρώτο. Στην ολομέλεια οι τρεις αυτοί εκπρόσωποι των σχολείων παρουσίασαν τις κοινές αποφάσεις με το προσωπικό του ύφος ο καθένας. Στην συνέχεια οι εκλέκτορες των άλλων θεματικών ομάδων ψήφισαν για την ανάδειξη του μαθητή βουλευτή όπου το σχολείο μας κατέκτησε την δεύτερη θέση.
Η παρουσία του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας στο  Μαθητικό Κοινοβούλιο της Επιστήμης είναι η δεύτερη φορά. Προηγήθηκε η συμμετοχή για την περίοδο 2013-2014, στην οποία είχε εκλεγεί βουλευτής ο μαθητής Δημήτρης Μαρούσης και εκπροσώπησε την Ελλάδα στην σύνοδο της Κοπεγχάγης. Σχετικές δημοσιεύσεις βρίσκονται ΕΔΩ1, ΕΔΩ2 και ΕΔΩ3 .

ΜΠΕΛΕΓΡΑΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, ΤΣΑΜΠΙΡΑ ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου