Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΕΚΟ

ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΟΣ ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ

Ένα από τα πλέον λαμπρά πνεύματα της ευρωπαϊκής διανόησης, με όλη τη σημασία της λέξης, ο Ουμπέρτο Έκο, έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Παρασκευής 26 Φεβρουαρίου σε ηλικία 84 ετών. Μεσαιωνολόγος και φιλόσοφος, σημειολόγος και δεινός δοκιμιογράφος, κριτικός και θεωρητικός της λογοτεχνίας, ο Ιταλός συγγραφέας, άφησε πίσω του ένα έργο μεγάλο και πολυδιάστατο.

Ο Ουμπέρτο Έκο έγινε ευρύτερα γνωστός στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με το πρώτο του μυθιστόρημα «Το όνομα του ρόδου», μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες παγκοσμίως ως σήμερα.
Υπήρξε ένας διανοούμενος πληθωρικός, πολύπλευρος, ανοικτός σε μια γνώση που περιγελά τη σοβαροφάνεια της επιστήμης. Αυτά τα έμαθε μελετώντας τους μεσαιωνικούς συγγραφείς, που πίσω από τη σοβαρή θεολογία και την αναζήτηση του Θεού έκρυβαν πάθη και διαστροφές, γράφοντας τελικά μια σημειολογία των πάντων. Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε όμως το ανεξάντλητο χιούμορ που κρυβόταν πίσω από τις αναζητήσεις του.
Με τα λογοτεχνικά του έργα, πέτυχε να μεταγράψει τη θεωρία σε υψηλή λογοτεχνία, φτιάχνοντας ένα πρότυπο που από πολύ μακριά ακολουθούν οι συγγραφείς της «δημιουργικής γραφής», φτιάχνοντας απομιμήσεις του ύφους του, χωρίς να πετυχαίνουν την εμβρίθεια της δικής του ανάλυσης. Δεν είναι άλλωστε εύκολο να μεταφέρει κανείς σε ένα μυθιστόρημα που πέτυχε να διαβαστεί από όλους, σαν το Ονομα του Ρόδου, πενήντα σελίδες αυθεντικής μεσαιωνικής θεολογικής σκέψης για τη λειτουργία της αναπαράστασης στον καθεδρικό ναό.
Άλλα έργα του πολύ γνωστά στα ελληνικά είναι: «Το εκκρεμές του Φουκώ», «Το κοιμητήριο της Πράγας» και το πρόσφατο «Φύλλο μηδέν».

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», 28 Φεβρουαρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου