Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Προσεγγίζουμε κριτικά το παρελθόν

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 
  
Πανελλήνιο Μαθητικό και Φοιτητικό Διαγωνισμό Ιστορικού Ντοκιμαντέρ με θέμα «Προσεγγίζουμε κριτικά το παρελθόν: Πρόσωπα, γεγονότα και ιδέες από τη νεότερη και σύγχρονη ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια Ιστορία», προκήρυξαν το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Ιονίου Πανεπιστημίου η  Επιστημονική Ένωση «Νέα Παιδεία»και η ΕΡΤ.
Το ιστορικό ντοκιμαντέρ παρουσιάζει πληροφορίες σχετικά με ένα γεγονός, πρόσωπο, τόπο ή ιδέα από το παρελθόν μέσα από μια παρουσίαση συγκεκριμένου χρόνου. Κατά τη δημιουργία του αξιοποιούνται έγγραφα, εικόνες, φωτογραφίες, πραγματικές σκηνές από το προς μελέτη  θέμα και συνεντεύξεις ειδικών.
Στο πλαίσιο της βιωματικότητας, της διαθεματικότητας και της ομαδοσυνεργατικής μάθησης, που προβλέπονται και από το ισχύον Αναλυτικό Πρόγραμμα για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η ομαδική δημιουργία ενός ιστορικού ντοκιμαντέρ βοηθά τους μαθητές να προσεγγίσουν κριτικά το ιστορικό γεγονός και την αφήγησή του, εντάσσοντάς το ταυτόχρονα στην ευρύτερη ιστορική περίοδο της Σύγχρονης  Ελληνικής, Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Ιστορίας. Με την αξιοποίηση κάποιων από τα σημαντικότερα αρχεία οπτικοακουστικού υλικού, από όπου θα αντλήσουν το υλικό της εργασίας τους, εξοικειώνονται με την έρευνα στα ιστορικά (έντυπα και ηλεκτρονικά) αρχεία. Κατανοήσουν και ερμηνεύουν το ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο μιας περιόδου.
Παράλληλα  έρχονται σε επαφή με την τέχνη του κινηματογράφου (σενάριο, ντεκουπάζ, πλάνα, μουσική επένδυση, αφήγηση, μοντάζ) εκφράζοντας δημιουργικά τις καλλιτεχνικές τους τάσεις ανακαλύπτοντας αντίστοιχα ενδιαφέροντα.
Οι τεχνικές προδιαγραφές του ντοκιμαντέρ είναι:
  •     Να έχει θέμα προσδιορισμένο με σαφήνεια και ενταγμένο σε χρονικό πλαίσιο.
  •   Να είναι πρωτότυπη δημιουργία ειδικά για το διαγωνισμό και δεν έχει προβληθεί ή παρουσιαστεί  όλο ή μέρος του  πριν τον διαγωνισμό.
  •     Να έχει διάρκεια 10’ το ανώτερο το μαθητικό και 15’ το φοιτητικό.
  •     Να σταλεί σε μορφή αρχείου avi ή mp4.
  •     Στους τίτλους τέλους πρέπει να αναγράφονται όλοι οι συντελεστές, καθώς και οι πηγές από τις οποίες αντλήθηκε το σύνολο του υλικού.
Οι διοργανωτές του διαγωνισμού δηλώνουν ότι θα παράσχουν επιστημονική βοήθεια με ειδική βιβλιογραφία και  βασικές πηγές άντλησης κινηματογραφικού υλικού.
Το υλικό πρέπει να σταλεί σε dvd μαζί με τη φόρμα συμμετοχής στη διεύθυνση: ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ, Χαριλάου Τρικούπη 31, 10681 Αθήνα, με ημερομηνία ταχυδρομείου το αργότερο την 16 Απριλίου..
Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην προκήρυξη του διαγωνισμού που βρίσκεται ΕΔΩ και στην σχετική ανακοίνωση που βρίσκεται ΕΔΩ . Το ενδεικτικό υποστηρικτικό υλικό βρίσκεται ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου