Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ



ΕΚΘΕΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ

Αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές, άρματα του 1821, χαρακτικά καί άλλα ιστορικά κειμήλια εκτίθενται στο πολιτιστικό κέντρο "Μίκης Θεοδωράκης" της Αργυρούπολης (Κύπρου 68, δίπλα από το δημαρχείο). Πρόκειται για εκθέματα- ενθυμήματα που εικονογραφούν βασικές στιγμές της ζωής των προγόνων μας της νεώτερης ιστορίας.

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΝΤΙΛΗΠΤΗ

  ΛΕΚΤΙΚΗ ΒΙΑ
Μια εξαίρετη παρουσίαση που αναφέρεται στην λεκτική βία, μια μορφή βίας, που δεν γίνεται στις διαστάσεις της αντιληπτή από την κοινωνία. Παρουσιάζουν με κατανοητό και σφαιρικό τρόπο και στις πραγματικές του διαστάσεις αυτό το κοινωνικό πρόβλημα που τόσο ενοχλεί.

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

ΓΟΝΕΙΣ Α' ΤΑΞΗΣ



ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Οι γονείς των μαθητών της Α' τάξης προσκαλούνται να έλθουν στο 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου στις 18.00, ώστε να ενημερωθούν σε παιδαγωγικά και λειτουργικά θέματα του σχολείου.

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ



ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΥΠΕΡΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ

 της Αικατερίνης Ρόζη*


Πολλά και πολύχρωμα φεγγάρια ξεπροβάλλουν το 2015 μαζί με πολλές εκλείψεις...
 Να αναφέρω:
Α)την μερική έκλειψη ηλίου στις 20 Μαρτίου (http://to-dialeimma2.blogspot.gr/2015/03/blog-post_19.html) ,

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Μύθοι και αλήθειες

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

της Κωνσταντίνας Πολίτη*

Η αιμοδοσία αποτελεί υγιεινή συνήθεια και πράξη αγάπης προς τον συνάνθρωπο. Το αίμα είναι συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού που δεν μπορεί να παραχθεί από κάποια μέθοδο ή να αντικατασταθεί από το αίμα άλλου οργανισμού. Οι έχοντες την ανάγκη του, το λαμβάνουν μόνον από αιμοδότη!

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2014-2015

ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΟΡΟ ΣΤΟ ΦΥΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ

Η Περιβαλλοντικη ομάδα του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας πέραν από τις φυτεύσεις και τις σπορές εμπλούτισε το πρόγραμμά της και με νέες δραστηριότητες. 

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ



 Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ποικίλες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο έχουν προγραμματίσει  για το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Σεπτεμβρίου τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ("ΘΑΛΗΣ")

76ος  Μαθητικός Διαγωνισμός Μαθηματικών

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (Ε. Μ. Ε.) διοργανώνει τον 76o Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό, «Ο ΘΑΛΗΣ», στα Μαθηματικά. Απευθύνεται σε μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης του Γυμνασίου, και όλων των τάξεων των Γενικών  και των Επαγγελματικών Λυκείων. Οι δηλώσεις συμμετοχής των ενδιαφερομένων υποβάλονται στο σχολείο που φοιτούν, μέχρι και την 6η Νοεμβρίου.

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΠΑΛΥΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Γεμίζουμε τις άδειες σχολικές τσάντες”

Σχολικά είδη για τους μαθητές της περιοχής μας, που τα έχουν ανάγκη, συγκεντρώνουν η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Γλυφάδας με τον Δήμο Γλυφάδας.

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

ΜΑΘΗΤΙΚΟΝ ΕΝΘΥΜΙΟΝ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΕΡΨΙΘΕΑΣ 1969


Η Τερψιθέα το 1969 είναι μια αραιοκατοικημένη συνοικία της Γλυφάδας η οποία διαθέτει ενοριακό ναό, τον Άγιο Τρύφωνα, τα σπίτια ηλεκτροδοτούνται και το νερό θα έλθει την επόμενη χρονιά. Κατοικείται από πολλά νέα ζευγάρια και οι σχολικές ανάγκες των παιδιών τους, σε δημοτικό και γυμνάσιο, καλύπτονται από το σχολικό κτίριο που σήμερα στεγάζεται το 16ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας (βρίσκεται απέναντι του Αγίου Τρύφωνα).

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ



  ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

Μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου υποβάλλονται στις Διευθύνσεις  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι αιτήσεις για συμμετοχή στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας της εξεταστικής  περιόδου Νοεμβρίου 2015.

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΓΙΑΣΜΟΣ φωτοειδησεογραφία

Πίσω στα θρανία



Η πρώτη συγκέντρωση των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας πραγματοποιήθηκε στις  11 Σεπτεμβρίου και όλοι ήταν πολύ χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι! Τα παιδιά συναντήθηκαν με τους φίλους και τους συμμαθητές τους και είπανε  τα νέα τους και συζήτησαν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΓΙΑΣΜΟΣ



              Πίσω στα θρανία

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε ευχάριστα για το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας το πρωί της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου. Στην αρχή οι μαθητές μαζεύτηκαν στο ευρύχωρο προαύλιο και το γέμισαν με χαρές και γέλια. Όλα τα παιδιά μιλούσαν για το πώς πέρασαν το καλοκαίρι.

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

ΛΟΓΩ ΕΚΛΟΓΩΝ



"ΚΛΕΙΣΤΑ" ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Τα σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, δεν θα λειτουργήσουν, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, την Παρασκευή 18 και την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου λόγω των Βουλευτικών εκλογών.

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

ΘΕΟΤΟΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Ο ΚΑΤΑΔΙΚΟΣ

Εξαίρετο κοινωνικό μυθιστόρημα στο οποίο υπάρχει μια γυναίκα με την οποία συνδέονται σε διάφορες μορφές τρεις άντρες. Ακολουθεί ένας φόνος, μια καταδίκη και ο μοναδικός ελεύθερος άντρας παντρεύεται την γυναίκα...

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Κείμενα Πολιτισμού και Επιστήμης (11)

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΕΑΣ*
-Απόσπασμα-
του Γιώργου Θεοτοκά**

Όταν ένας τόπος παθαίνει έξαφνα μια γενική καθίζηση, σαν αυτήν που γνωρίσαμε εμείς πρόσφατα, ύστερα μάλιστα από μια παρένθεση υπερβολικής αισιοδοξίας -καθίζηση της πολιτικής, των θεσμών, των ηθών, των ιδεών, των ελπίδων- φυσικό είναι, ίσως και αναπόφευκτο, να στραφεί ο νους προς τους νέους(1).

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΥΓΕΝΙΑ ΛΟΥΜΠΑΡΔΙΑ


Η ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΗΣ του 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Η καθηγήτρια Ευγενία Λουμπαρδιά είναι η νέα Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας. 

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ 1974

ΕΚΔΡΟΜΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΕΡΨΙΘΕΑΣ


Άνοιξη του 1974, το Γυμνάσιο Τερψιθέας (η αρχική ονομασία του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας) το οποίο στεγαζόταν στο κτίριο του σημερινού 16ου Δημοτικού πήγε εκδρομή στην γειτονιά του Αγίου Παύλου (Μυστρά και Κυνουρίας). 

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Πως μιλάμε στα παιδιά μας για αυτό;



Το πρόβλημα της ανεργίας χτυπά την πόρτα της οικογένειας

Φανταστείτε την εξής σκηνή στο προαύλιο του σχολείου, σε μια συζήτηση μεταξύ μερικών καινούριων συμμαθητών της Α’ Γυμνασίου, τον Σεπτέμβρη που έρχεται, στο διάλειμμα..:
-...εμείς μετακομίσαμε εδώ πέρσι, επειδή ο πατέρας μου πήρε μετάθεση στη δουλειά του εδώ. Είναι δάσκαλος. Εσένα τι δουλειά κάνει ο πατέρας σου;
-Εμένα είναι ταξιτζής
-Εμένα... εεεεεε, δεν δουλεύει τώρα... είναι άνεργος...

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΑΛΩΣ ΝΑ ΟΡΙΣΕΤΕ!

Η ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ
Οι διακοπές και τυπικά αποτελούν ανάμνηση από την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου! Στις 8:15 το πρωί το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας ζωντανεύει με την πρώτη κοινή συγκέντρωση μαθητών και εκπαιδευτικών για το νέο σχολικό έτος 2015-2016. 

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΟΥΑΙΝ ΜΑΡΚ [TWAIN MARK]

ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΜ ΣΩΓΙΕΡ

Ένα παιδί, ο Τομ Σώγιερ, ζούσε με την θεία του Πόλυ στο Μιζούρι της Αμερικής. Ήταν τολμηρός, ατίθασος και πάντα έμπλεκε σε περιπέτειες. Δεν του άρεσε το σχολείο που πήγαινε και η πειθαρχία. Ο καλύτερος φίλος του ήταν ο Χωκ Φιν, με τον οποίο έκαναν φάρσες, παίζαν τους πειρατές, τους ινδιάνους και έψαχναν για χαμένους θησαυρούς.

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Κείμενα Πολιτισμού και Επιστήμης (10)



Η βαριά φτερούγα της οικογένειας*
 απόσπασμα

του Νικου Γ. Ξυδακη**

Παραμονή Πρωτοχρονιάς συζητούσα με δύο εξαίρετους νέους, τέλος πάντων νεότερούς μου, ο ένας κοντά στα 30, ο άλλος κοντά στα 40. Συζητούσαμε σαν φίλοι, πολιτισμένοι και αλληλοεκτιμώμενοι, ανταλλάσσαμε ροκιές και κομπλιμέντα, δίναμε έναν τόνο εορταστικό και φιλάλληλο σε μια χρονιά που ανέτελλε σκυθρωπή όσο να 'ναι. Και ανακάλυπτα με ευχάριστη έκπληξη ότι, παρ' όλη την πνευματική έλξη, δεν μοιραζόμασταν τα ίδια στερεότυπα.

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Σε καιρούς οικονομικής κρίσης

ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ


Η οικονομική κρίση είναι ένα φαινόμενο που πλήττει την ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια με άμεσες συνέπειες στη ζωή των περισσότερων ελληνικών οικογενειών.

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

 «Σινεμά ο Παράδεισος» στην παραλία

Το «Σινεμά ο Παράδεισος» του Δήμου Γλυφάδας συνεχίζει τις προβολές του για μια εβδομάδα, 3 - 9 Σεπτεμβρίου.  Η μεγάλη οθόνη στήνεται  στην αναμορφωμένη 3η παραλία της πόλης, ώστε μικροί και μεγάλοι να μπορούν να απολαύσουν αγαπημένες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, μπροστά στο κύμα, κάτω από τα αστέρια!

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑ



ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ στο ΣΧΟΛΕΙΟ

Οι κατασκευές είναι έργο των μαθητών που πραγματοποιείται στο εργαστήριο της Τεχνολογίας στο πλαίσιο του μαθήματος. Τα παιδιά προσεγγίζουν διαθεματικά το μελετώμενο θέμα και παράλληλα το δημιουργούν χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό του εργαστηρίου Τεχνολογίας του 3ου Γυμνάσιου Γλυφάδας.

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016

ΚΑΛΗ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!

 
Ευχή μας, η σχολική κοινότητα (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί) το νέο σχολικό έτος 2015-2016, να ανακαλύψει τον πιο δημιουργικό της εαυτό.