Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Αγγελική Βαρελλά

ΦΙΛΕΝΑΔΑ, ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ ΜΟΥ


Ένα μικρό παιδί ονόματι Δώρος μαζί με τους γονείς του μετακομίζουν σε μια γειτονιά της Αθήνας. Εκεί αποκτάει μια καινούργια φίλη, μια αγριοφουντουκιά. Εκείνος την ονόμασε "Φουντού". Το περισσότερο μέρος της ημέρας καθότανε πάνω στην φουντουκιά του, κάτι το οποίο μερικές φορές εκνεύριζε τους γονείς του.

Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Κείμενα Πολιτισμού και Επιστήμης (9)



 ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΟΙΤΟΥΝ*
…Στα μάτια τους αποθηκεύονται οι εικόνες του μέλλοντος
-Απόσπασμα-
της Μαρίας Κατσουνάκη**

Τα τελευταία χρόνια η ασθένεια της κοινωνίας, οξυμένη λόγω κρίσης, εγγράφεται με περισσή βιαιότητα πάνω στο σώμα και στην ψυχή των παιδιών.

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

ΝΕΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

 ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Φοίτησαν στο 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας και η ευδόκιμη πορεία τους συνεχίστηκε στο λύκειο. Δοκιμάστηκαν επιτυχώς στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Την επιτυχία τους αυτή την χαιρόμαστε και εμείς, η σχολική κοινότητα του γυμνασίου τους, ευχόμενοι καλή και αποτελεσματική συνέχεια στην αισιόδοξη πορεία τους.

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Το εργαστήριο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας διαθέτει εργαλεία, μηχανήματα, πάγκους εργασίας, σχεδιαστήρια και Η/Υ με τα οποία οι μαθητές δημιουργούν το θέμα που μελετούν.

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

ΓΡΑΦΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙ (4)

Ο ΦΤΩΧΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ

Μια φορά και έναν καιρό σ΄ έναν τόπο μακρινό ήταν ένας φτωχός που ζούσε απομονωμένος στους βράχους ενός πολύ μεγάλου και ψηλού βουνού. Κάθε μέρα, όλη μέρα ήταν έξω στη φύση και θαύμαζε τα λουλούδια  και τα φυτά που είχε τριγύρω του, πρόσεχε όλα τα ζώα που υπήρχαν στο τοπίο και για φαγητό έτρωγε όποιο φρούτο και λαχανικό μπορούσε να βρει δίνοντας λίγο και στα ζώα.

Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Κείμενα Πολιτισμού και Επιστήμης (8)



Ο οθονάνθρωπος*

Tης Mαριαννας Tζιαντζη**

Ο καναπεδάνθρωπος, που περνούσε πολλές ώρες βιδωμένος στον καναπέ, με το βλέμμα καρφωμένο στην τηλεόραση-βωμό και τα δάχτυλα στο τηλεκοντρόλ, δεν υπάρχει πια ή μάλλον γερνάει, γίνεται αναχρονιστικός. Τη θέση του παίρνει ο οθονάνθρωπος, ο κολλημένος στην οθόνη του υπολογιστή, του ipad, του smartphone, της ταμπλέτας, του λάπτοπ και όχι μόνο της τηλεόρασης.

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ



 Η ΛΥΓΕΡΗ

Σε πραγματικό γεγονός βασίζεται η ιστορία της «λυγερής». Πρόκειται για έναν ανεκπλήρωτο νεανικό έρωτα. Παρουσιάζεται με δεξιότητα η πραγματικότητα που προσαρμόζει τα όνειρα για την ζωή και το μέλλον. Αναδεικνύεται η έντονη αντιπαράθεση του συναισθήματος και του συμφέροντος. Η επιλογή που επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπων.

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Το παιδί μου κάνει cyber bullying !



Τι κάνω αν το παιδί μου συμμετέχει σε περιστατικά διαδικτυακού εκφοβισμού

Πολλά έχουν γραφτεί για το πώς μπορεί κάποιος ως γονιός, ως εκπαιδευτικός, γενικότερα από θέση ευθύνης/κύρους απέναντι σε ένα παιδί, να το βοηθήσει αν γίνει στόχος εκφοβισμού. Τι γίνεται όμως όταν μάθουμε ότι το παιδί μας εμπλέκεται σε μια τέτοια κατάσταση ως αυτός/-ή που εκφοβίζει ένα άλλο παιδί;

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

ΓΡΑΦΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙ (3)



Μία φορά κι έναν καιρό, ζούσε ένα φτωχό παιδί με τη μητέρα του σε ένα φτωχικό, μικρό σπίτι.
Κάποτε, αυτό το παιδί έκλεψε ένα τετράδιο, επειδή δεν είχαν λεφτά να αγοράσει, από το σχολείο. Το μεσημέρι, όταν γύρισε στο σπίτι, έδειξε το νέο του απόκτημα στη μητέρα του. Αυτή κατενθουσιάστηκε!

Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Κείμενα Πολιτισμού και Επιστήμης (7)

Οι αστρονόμοι διορθώνουν τους αστρολόγους

Δεν πιστεύουν ότι τα ζώδια και η κίνηση των πλανητών στο Διάστημα μπορεί να συνδέονται με το πεπρωμένο των ανθρώπων, ατομικό ή συλλογικό

Η αστρολογία και η αστρονομία έχουν πάρει οριστικά διαζύγιο εδώ και πολύ καιρό. Δεν υπάρχει στην εποχή μας ούτε ένας αστρονόμος που να πιστεύει στα ζώδια και ο περίπατος των πλανητών στο διάστημα μπορεί να συνδέονται με το πεπρωμένο των ανθρώπων, ατομικό ή συλλογικό.

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ


Η Χαρά των Χριστιανών
 του Φώτη Κόντογλου


Η Παναγία είναι το πνευματικό στόλισμα της ορθοδοξίας. Για μας τους Έλληνες είναι η πονεμένη μητέρα, η παρηγορήτρια κ’ η προστάτρια, που μας παραστέκεται σε κάθε περίσταση. Σε κάθε μέρος της Ελλάδας είναι χτισμένες αμέτρητες εκκλησιές και μοναστήρια, παλάτια αυτηνής της ταπεινής βασίλισσας, κι’ ένα σωρό ρημοκλήσια, μέσα στα βουνά, στους κάμπους και στα νησιά, μοσκοβολημένα από την παρθενική και πνευματική ευωδία της.

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Μύθοι και αλήθειες

Ιλαρά
της Ιωάννας Δ. Παυλοπούλου*

 Παιδική αρρώστια που οφείλεται στον ιό της Ιλαράς. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν  πυρετό, βήχα, καταρροή και επιπεφυκίτιδα (κόκκινα μάτια) στην αρχή. Ο πυρετός, στην συνέχεια,  ανεβαίνει και εμφανίζεται το εξάνθημα ,που από το κεφάλι επεκτείνεται σταδιακά προς το υπόλοιπο σώμα. Η ιλαρά μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, βρογχίτιδα, μυοκαρδίτιδα ή εγκεφαλίτιδα.

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

ΓΡΑΦΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙ (2)

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ

Κάποτε σ΄ ένα απομακρυσμένο χωριό ζούσε ο Γιώργος με την οικογένειά του. Ο πατέρας του ήταν τσαγκάρης και δούλευε σκληρά προσπαθώντας να μεγαλώσει φτωχικά, αλλά τίμια τα παιδιά του. Όνειρό του ήταν να τα δει να σπουδάσουν, ώστε να ζήσουν μια ζωή καλύτερη από τη δική του.

Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Κείμενα Πολιτισμού και Επιστήμης (6)



 Ο Ενοχλητικός Λόγος*
του Αριστείδη Χατζή**

Πώς ο φανατισμός κερδίζει συνεχώς έδαφος εις βάρος της ελευθερίας

Αν υπάρχει κάτι που ενοχλεί κάθε είδους εξουσία είναι βέβαια η κριτική. Όταν αυτή η κριτική είναι συγκροτημένη, βασίζεται σε επιχειρήματα και εμπειρικά δεδομένα, σε γνώση και στέρεες πεποιθήσεις τότε ενοχλεί ακόμα περισσότερο. Έτσι η εξουσία κάθε είδους προσπαθεί να εμποδίσει, με όποιον τρόπο μπορεί, τις ενοχλητικές απόψεις.

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

ΠΑΥΛΟΣ ΝΙΡΒΑΝΑΣ



 Η ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ
 ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Εικοσιένα διηγήματα για νέους, που διαβάζονται από όλες τις ηλικίες, γραμμένα με τρόπο που γοητεύουν. Κάποια από αυτά θυμίζουν γνωστές ιστορίες αλλά ο τρόπος επανεγγραφής τους τα κάνει πιο ελκυστικά που αγνοείς την αρχική έμπνευση. Οι περισσότερες διηγήσεις είναι ανθρώπινες ιστορίες που αναβλύζουν έντονα συναισθήματα. Είναι γραμμένα σε εξαίρετη δημοτική γλώσσα.

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ



ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Η περιήγηση στον ονειρώδη κόσμο των χρωμάτων και των σχημάτων των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, μέσα από το μάθημα των Καλλιτεχνικών της καθηγήτριας Ορθοδοξίας Πεφάνη, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης.

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

ΠΡΟΑΥΛΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ



ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΙ

Ανοιχτοί παιδότοποι της γειτονιάς γίνονται τα προαύλια σχολείων της Γλυφάδας  τον Αύγουστο, με απόφαση του Δήμου.

Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Κείμενα Πολιτισμού και Επιστήμης (5)

 Το εθνικό μας πλεονέκτημα στην Πληροφοριακή Εποχή*

του Μιχάλη Δερτούζου**

Γράφω στα ελληνικά τούτη την πρόσθετη εισαγωγή, μοναδική ανάμεσα σ΄όλες τις εκδόσεις και μεταφράσεις του What Will Be, για δύο λόγους: τη ζεστασιά που νιώθω για την πατρίδα μου και την πίστη ότι ο λαός μας και η πληροφορική έχουν καλή προοπτική παντρειάς. Αν η εκτίμηση αυτή είναι σωστή, θα μπορούσε η νέα αυτή επανάσταση, που ήδη σείει τον κόσμο, να δονήσει την Ελλάδα περισσότερο, ώστε να καταλάβει προνομιούχα θέση δίπλα στον τουρισμό και τις αγροτικές μας εξαγωγές.