Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ(15); Για την κακοδαιμονία της Ελληνικής ζωής

ΣΑΚΗΣ ΠΕΠΟΝΗΣ

Οι αντιδραστικές και οπισθοδρομικές δυνάμεις δεν θα εγκαταλείψουν εύκολα τις θέσεις που κληρονόμησαν. Πιστεύω βέβαια ακράδαντα ότι θα πέσουν. Το πρόβλημα είναι ποιος θα τις ρίξει και τι είναι εκείνο που θα τις διαδεχθεί!

Δικηγόρος και πολιτευτής ο Αναστάσιος (ή Σάκης όπως αρεσκόταν να αποκαλείται) Πεπονής (1924-2011) αναφέρεται στην συνέντευξη που έδοσε στον Ρένο Αποστολίδη για την εφημερίδα Ελευθερία το 1958! Ασχολήθηκε όμως πρώτα με την πολιτική και ακολούθησε η δικηγορία. Αγαπημένο παιδί του Νικολάου Πλαστήρα ο οποίος τον διόρισε αρχηγό της νεολαίας ΕΠΕΚ, του κόμματος του (1950-52). Την δικηγορία την άσκησε από το 1952 όταν παραιτήθηκε από την ΕΠΕΚ. 

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Το επαναστατικό μήνυμα των Τριών Ιεραρχών



ΠΑΙΔΕΙΑ ΖΩΗΣ ΄Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ;

του Ανδρέα Αργυρόπουλου*
 
Μελετώντας κανείς τις θέσεις των Τριών Ιεραρχών για θέματα αγωγής των νέων, συναντά στα κείμενα τους προβληματισμούς και προτάσεις, όμοιες με τις πλέον προωθημένες της εποχής μας στις επιστήμες της Παιδαγωγικής και της Ψυχολογίας. Δυστυχώς όμως, ακόμα παραμένουν άγνωστες, όχι απλά στο ευρύ κοινό αλλά και στον εκπαιδευτικό κόσμο.

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΜΑΡΤΙΟΣ 1977

Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΑΠΟ ΨΗΛΑ


Ο γερμανός ερασιτέχνης φωτογράφος Reinhard Clasen τον Μάρτιο του 1977 επισκέφτηκε την Ελλάδα. Στο φωτογραφικό υλικό του περιλαμβάνεται και η Γλυφάδα. Από το υλικό αυτό είναι η φωτογραφία που τράβηξε μέσα από το αεροπλάνο κατά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

ΜΠΡΟΝΤΕ ΕΜΙΛΙ (BRONTE EMILY )



 Ανεμοδαρμένα Ύψη


Το αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας που έχει γοητεύσει εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Περιγράφει τη γεμάτη πάθος ιστορία αγάπης της Κάθριν Έρνσον και του Χίθκλιφ, του αγοριού που ο πατέρας της υιοθετεί και φέρνει μαζί του στο κτήμα του, τα "Ανεμοδαρμένα Ύψη", όταν είναι ακόμα παιδιά.

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟΣ



ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟ ΚΑΒΟΥΡΙ

Από μέρες είχανε ενημερωθεί οι μαθητές για την εκδρομή που θα γινόταν την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου. Το μεγάλο άγχος όλων των παιδιών ήταν μήπως ο καιρός την ημέρα αυτή είναι βροχερός και αυτό γιατί η εκδρομή θα γινόταν σε εξωτερικό χώρο.

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Μύθοι και αλήθειες

ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΑΝΤΟΧΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ

των Φλώρα Κοντοπίδου* και  Ελένη Γιαμαρέλλου**

Η χρήση των αντιβιοτικών, από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, αντιμετωπίζεται ως πανάκεια για κάθε νόσημα. Η απόφαση για την χρήση τους αποφασίζεται από τους ίδιους τους ασθενείς παρακάμπτοντας τους γιατρούς.

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΟΙ

 ΕΚΛΟΓΕΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Η δημοκρατία είναι ευαίσθητο πολίτευμα διότι η λειτουργία του στηρίζεται σε πολίτες που αποφασίζουν με ευσυνειδησία τον τρόπο κυβέρνησης του τόπου τους. Έχουν ως δεδομένο την προδιάθεση προς το κοινό καλό, λειτουργούν με το εμείς. Είναι «η συμβιωτική κοινωνία μιας ζωής με αξίες» (Αριστοτέλης). 

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗΣ

ΠΕΖΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Διηγήματα, που αποτελούν το σύνολο του πεζογραφικού έργου του Κώστα Κρυστάλλη, στα οποία περιέχονται προσωπικά βιώματα και αφηγήσεις του συγγραφέα από τη ζωή και τα ήθη των ανθρώπων του ορεινού όγκου της Πίνδου. 
Γραμμένα στη δημοτική γλώσσα στην οποία περιέχονται και ηπειρώτικοι ιδιωματισμοί. Ιδιαίτερα στους διαλόγους, οι οποίοι συνδυάζονται με την απλότητα και τη σοφία της βουνίσιας ψυχής.

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Σαν αληθινό



Τεχνητό  ηφαίστειο

Δε χρειάζεται να πάει κανείς στη Σαντορίνη ή στην Ιταλία  και να περιμένει πολλά χρόνια για να δει ένα ηφαίστειο να εκρήγνυται! Μπορεί να δει τα ηφαίστεια που παρουσίασαν οι μαθητές του Α3 τμήματος του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, την Δευτέρα 19 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο του μαθήματος της Γεωγραφίας του καθηγητή Ισίδωρου Γλαβά!

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ


 Ο Δήμος Γλυφάδας σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων, στο πλαίσιο του εορτασμού των αποκριών, πρόκειται να διοργανώσει καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Σχολικός εκφοβισμός


ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

  των: Άρτεμις Κ. Τσίτσικα και Ελένη Κ. Τζαβέλα*


Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα ανησυχητικό κοινωνικό φαινόμενο που επηρεάζει τη ζωή μεγάλου αριθμού μαθητών σε όλο τον κόσμο. Πρόσφατα δεδομένα αποδεικνύουν ότι το ποσοστό των νέων σχολικής ηλικίας που επηρεάζεται από τον εκφοβισμό ποικίλλει μεταξύ των χωρών και κυμαίνεται από 6% στη Σουηδία έως 40 % στη Λιθουανία (Analitisetal., 2009; Dueetal., 2005).Στην χώρα μας πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι 10-15% των μαθητών πέφτει θύμα σχολικού εκφοβισμού (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., 2012).

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

ΖΙΣΚΙΝΤ ΠΑΤΡΙΚ [SUSKIND PATRICK]

ΤΟ ΑΡΩΜΑ

Αξιόλογο μυθιστόρημα "Το Άρωμα", εξαιρετικά καλογραμμένο με λεπτομερείς περιγραφές που ταξιδεύουν τον αναγνώστη, του οποίου η αγωνία κλιμακώνεται σε κάθε σελίδα.
Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ένας νεαρός που εργάζεται σε ένα αρωματοποιείο, ο Ζαν Μπατίστ Γκρενουίγ, ο οποίος από τη μέρα που γεννήθηκε δεν είχε δική του οσμή, όπως όλοι οι άνθρωποι. Αντίθετα όμως είχε ένα υπεράνθρωπο χάρισμα να οσφραίνεται άψυχα αντικείμενα, κάτι που οι κοινοί άνθρωποι δεν μπορούν.

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΕ... ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ



  ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ DNA        

Το σενάριο διδασκαλίας του μαθήματος της Βιολογίας, <<DNA το βιβλίο της ζωής >>, παρουσίασε πρόσφατα αντιπροσωπεία του 3ου Γυμνάσιου Γλυφάδας στις εγκαταστάσεις του Επιμορφωτικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Αλίμου. Την παρουσίαση του πειράματος την είχε αναλάβει η καθηγήτρια κ. Μπαλή Φωτεινή, η οποία  ανέτρεψε τους όρους βάζοντας στη θέση της μία ομάδα μαθητών, με σκοπό να γίνει πιο ευχάριστη η παρουσίαση. Η ομάδα των μαθητών από την Γ' Γυμνασίου εκτέλεσαν και παρουσίασαν στο ΕΚΦΕ Αλίμου το πείραμα εκχύλισης DNA από φυτικό κύτταρο-ακτινίδιο.

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

ΠΑΙΔΙ-ΓΟΝΕΙΣ-ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ



          Πώς μπορεί το παιδί να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο χωρίς να κινδυνεύει;

 Το διαδίκτυο αποτελεί αναπόσπαστη δραστηριότητα της καθημερινότητας στην σύγχρονη και τεχνολογική εποχή μας. Ιδιαίτερα για τους νέους και τα παιδιά. Είναι ο χώρος επικοινωνίας τους. Ως χώρος που συχνάζουν οι νέοι έχει τις θετικές επιπτώσεις του αλλά και τους κινδύνους του. 

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

To σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης



Δικαιώματα του παιδιού 


Έχετε νοιώσει ποτέ ότι δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τη γνώμη σας και τα δικαιώματά σας μόνο και μόνο επειδή είστε νέος; Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκπονήσει ένα ειδικό σχέδιο για τα δικαιώματα του παιδιού* ώστε να αποκτήσει η φωνή σας δύναμη και να ενισχυθούν τα δικαιώματά σας, ανεξάρτητα από το ποιός είστε και που βρίσκεστε.

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Οι μαθητές συναντούν τη φυσική...



  ...και η φυσική τους μαγεύει!

Μαθητές του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας συμμετείχαν στο τριήμερο συνέδριο φυσικής που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, με θέμα “ Οι μαθητές συναντούν τη φυσική και η φυσική τους μαγεύει”.

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

 20ος ΑΙΩΝΑΣ, ΑΙΩΝΑΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΦΑΣΕΩΝ



Πανελλήνιο Μαθητικό και Φοιτητικό Διαγωνισμό Ιστορικού Ντοκιμαντέρ με θέμα «Προσεγγίζουμε κριτικά το παρελθόν: Στιγμές του 20ου και του 21ου αιώνα», προκήρυξαν το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Ιονίου Πανεπιστημίου και  η Επιστημονική Ένωση «Νέα Παιδεία».

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

ΧΑΝΤΟΝ ΜΑΡΚ [HADDON MARK]



 ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ

Ο Κρίστοφερ Μπουν είναι ένας  παράξενος αυτιστικός δεκαπεντάχρονος  νέος  ο οποίος ζει με τον πατέρα του. Το μυαλό του δουλεύει με τρόπο ιδιαίτερο αλλά και η συμπεριφορά του είναι διαφορετική εξαιτίας του αυτισμού. Ξέρει πάρα πολλά για τα μαθηματικά και πολύ λίγα για τους ανθρώπους. Η αγάπη του για τα μαθηματικά, τους αριθμούς και την πολυπλοκότητά τους, την φυσική και τη γεωγραφία αλλά και τα ζώα τον κάνει ξεχωριστό και αξιαγάπητο.

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ(14); Για την κακοδαιμονία της Ελληνικής ζωής

ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ

Η τσαπατσουλιά και η έλλειψη κάθε είδους οργάνωσης "μακράς πνοής" που δυναστεύουν την ελληνική κοινωνική ζωή, οι "μπαλωματικές λύσεις" που απεγνωσμένα προσπαθούν να καλύψουν τα διαρκώς νέα αποκαλυπτόμενα κενά, η απουσία κάθε σταθερότητας και σιγουριάς που φθείρουν τη ζωή του Έλληνα, είναι οι μόνιμες πληγές της ελληνικής κοινωνίας, που η βασική γενεσιουργός αιτία τους είναι η ανικανότητα της "ηγέτιδος τάξεως"...

Γιατρός και ποιητής αναφέρεται ο Μανόλης Αναγνωστάκης (Θεσσαλονίκη 1925 - Αθήνα 2005), στην συνέντευξη που έδοσε στον Ρένο Αποστολίδη για την εφημερίδα Ελευθερία το 1958!. Γεγονός είναι ότι στη του ζώη λειτουργούσαν και οι δύο ιδιότητες. Εργαζόταν ως ακτινολόγος γιατρός και παράλληλα έγραφε ποιήματα που δημοσίευε κυρίως σε λογοτεχνικά περιοδικά.

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Αλύγιστος (Unbroken)

ΣΤΗΡΙΓΜΕΝΗ ΣΕ ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

 Ο "Αλύγιστος" είναι μια ταινία που εστιάζει στην ανθρώπινη δύναμη. Ταυτόχρονα περνάει το μήνυμα ότι πάντα πρέπει να βάζουμε στόχους στη ζωή μας, να ελπίζουμε στα όνειρά μας και να μην αφήνουμε τα εμπόδια της ζωής να μας καταβάλουν.

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Διαταραχές Διατροφής

ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ και ΒΟΥΛΙΜΙΑ

  ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΥΠΕΡΦΑΓΙΑ


Τι είναι οι Διαταραχές Διατροφής;

Οι διαταραχές της διατροφής χαρακτηρίζονται από διατάραξη της σχέσης μεταξύ της πρόσληψης του φαγητού και της εικόνας του σώματος, οδηγώντας σε συχνά επακόλουθα προβλήματα υγείας. Αν και οι διαταραχές της θρέψης συναντώνται κυρίως σε εφήβους και στους νεαρούς ενήλικες, παρουσιάζονται με αυξανόμενη συχνότητα στα παιδιά και στους προεφήβους.

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ...

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΡΓΙΕΣ

Οι διακοπές τελείωσαν αλλά ο Ιανουάριος δεν είναι "μονότονος" μήνας, έχει τις αργίες, τη σχολική γιορτή του και τις αλκυονίδες ημέρες!...

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΚΟΝΤΟ




 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ


Στο τελευταίο μάθημα της δημοσιογραφίας πριν τη διακοπή των σχολικών μαθημάτων για τις Χριστουγεννιάτικες και Πρωτοχρονιάτικες διακοπές οι μαθητές γνώρισαν τον  κύριο Βασίλη Κοντό και μπήκαν μέσα στον κόσμο της φωτογραφίας.

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ

Προκρίθηκαν δύο μαθητές του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας στον επόμενο γύρο του διαγωνισμού μαθηματικών που οργανώνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Πρόκειται για την μαθήτρια  Δέσποινα Κουσίδη της Γ' τάξης και τον μαθητή Βασίλη Καραβασίλη της Β' τάξης. Η συμμετοχή φέτος του σχολείου ήταν η μεγαλύτερη σε αριθμό που έλαβε μέρος στον ομολογουμένως υπέρ υψηλών απαιτήσεων μαθητικό διαγωνισμό. Να σημειωθεί ακόμη ότι οριακά απώλεσαν την πρόκριση άλλοι δύο μαθητές, ο ένας μάλιστα είχε προκριθεί πέρσι στον επόμενο γύρο.

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ

  ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ!...

Συνάντηση με σκοπό την συζήτηση και την διεύρυνση των υπαρχουσών γνώσεων και εμπειριών σε ψυχολογικά, κοινωνικά και δραματικά θέματα που ενδεχωμένως να απασχολήσουν ή απασχολούν παιδιά, πραγματοποίησαν οι εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας.