Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

ΣΕ ΔΥΟ ΩΡΕΣ

Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η εκδρομή είναι η καλύτερη μέρα του σχολείου. Όμως μία εκδρομή στο Πολεμικό Μουσείο είναι ακόμη καλύτερη. Την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου, την τελευταία δηλαδή μέρα λειτουργίας των σχολείων πριν από τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές, πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο για την Α’ και την Γ’ τάξη του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας!
Φτάνοντας στο μουσείο, στον προαύλιο χώρο του υπήρχαν πολεμικά και διασωστικά αεροπλάνα που τράβηξαν την προσοχή των μαθητών αλλά και το ενδιαφέρον τους. Σπουδαία εμπειρία να πλησιάσεις τα πολεμικά αεροπλάνα ή το ελικόπτερο σχεδόν από την θέση του πιλότου, από απόσταση αναπνοής. Η άλλη εμπειρία είναι τα πολεμικά όπλα που ήταν διάσπαρτα στον περίβολο του μουσείου. Κανόνια και  πολυβόλα διαφόρων εποχών και μεγέθους που η γνωριμία τους ήταν από ταινίες, τώρα μπορούσαν να τα χειρίζονται με ειρηνικό τρόπο.
Ακολούθησε η ξενάγηση στις αίθουσες του Μουσείου, σε ομάδες, με ξεναγό. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν σε όλο τον χώρο του μουσείου. Σε δύο ώρες γνώρισαν την πολεμική ιστορία των Ελλήνων από την προϊστορία μέχρι τις μέρες μας. Είδαν οπλισμό αλλά και πίνακες από τη μινωική εποχή, τα αρχαία χρόνια, τον Μέγα Αλέξανδρο, τη βυζαντινή περίοδο, την Παλιγγενεσία, τους Βαλκανικούς πολέμους, τους δύο παγκόσμιους, τον Κυπριακό αγώνα, και από τις αντιδράσεις τους και τις εκφράσεις του προσώπου τους φάνηκε ότι τους άρεσε πολύ αυτή η περιπέτεια. Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στα όπλα κυρίως στα κανόνια, τις τορπίλες, τους κάλυκες, τα πολυβόλα, τις λόγχες με τα οποία οι αγωνιστές μάχονταν, αλλά και στις στολές των πολεμιστών. 
Στο τέλος της περιήγησης τα παιδιά αγόρασαν αναμνηστικά δώρα και απήλαυσαν το κολατσιό τους. Πολλά παιδιά μάλιστα έβγαλαν και τις λεγόμενες ''selfies'' δίπλα στα αεροπλάνα. Η ώρα πέρασε, έπρεπε να επιστρέψουν. Αφήσανε πίσω  τον εντυπωσιακό χώρο γεμάτοι με νέες γνώσεις και πολύτιμες εικόνες άλλα συνάμα και ένα περίεργο και άσχημο συναίσθημα με  τόσα πολεμικά όπλα που είδανε που -το μόνο- που προκαλούν είναι η απώλεια της ανθρώπινης ζωής. Η αλήθεια είναι ότι η εκδρομή ήταν καταπληκτική και τα παιδιά ελπίζουν το σχολείο να οργανώσει ξανά τέτοιες εκδρομές.
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΜΠΙΡΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΕΛΕΓΡΑΤΗ, ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ

ΦΩΤΟΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ
Με τάξη οι μαθητές ετοιμάζονται να εισέλθουν στις αίθουσες του μουσείου


Τα πολεμικά αεροπλάνο προσέλκυσαν το σύνολο των μαθητών










Νικηταράς, ο γενναίος και έντιμος αγωνιστής που τιμώρησαν οι  γερμανοί κυβερνήτες μας 

Στιγμιότυπα από τον Κυπριακό αγώνα

Οι πολεμικές σημαίες των Ελλήνων

Τα τείχη της Πόλης

Μνημείο Κωνσταντίνου Παλαιολόγου

Βυζαντινός ατομικός οπλισμός

Βυζαντινό πλοίο

Κατάσταση με τους φιλέλληνες του '21

Ιωάννης Καποδίστριας, αν τον αφήναμε η Ελλάδα θα γινόταν αντάξια της ιστορίας της...


Ελευθέριος Βενιζέλος ο μόνος εθνάρχης των Ελλήνων

Τούρκικα λάβαρα, πολεμικά λάφυρα του Ελληνικού στρατού 

Νικόλαος Πλαστήρας, ικανός στρατηγός και πολιτικός, πέθανε φτωχός, γι΄ αυτό δεν προβάλλεται

Η αίθουσα του 1940-41
Οι νεομάρτυρες άγιοι της τουρκοκρατίας





Η σφαγή των αμάχων της Χίου, προσφιλής πρακτική των Τούρκων







Ο Μέγας Αλέξανδρος ο ηγέτης θρύλος του Ελληνισμού


Οι γυναίκες της Πίνδου...

...μεταφέροντας πολεμοφόδια στην πρώτη γραμμή!
Αβέρωφ: Το πλοίο τρόμος των Τούρκων







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου