Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Τι;

Μετά το Γυμνάσιο
Κάποιος ρώτησε το Σωκράτη,
ποιό επάγγελμά νομίζει ότι είναι το καλύτερο
κι εκείνος απάντησε:
«Αυτό που πράττει το καλό»

Το τέλος του Γυμνασίου σηματοδοτεί πολλές αλλαγές για τους εφήβους. Οι απόφοιτοι καλούνται να αποφασίσουν ποιες κατευθύνσεις θα ακολουθήσουν σε σχέση με το μέλλον τους. Αυτή η περίοδος προκαλεί ιδιαίτερο άγχος στους περισσότερους, γιατί πρέπει να επιλέξουν από μια τόσο μικρή ηλικία τι είναι αυτό που θα ήθελαν να ασχοληθούν στη μετέπειτα ζωή τους.

Η επιτυχία δεν έχει σχέση με το πόσο υψηλόβαθμη είναι μια σχολή, αλλά με το πόσο καλοί είμαστε σε αυτό που κάνουμε. Στην κορυφή φτάνουν οι άνθρωποι που αγαπάνε αυτό που κάνουν, όποιο επάγγελμα κι αν διαλέξουν. Υπάρχουν όμως και πολλοί που δεν είναι ευτυχισμένοι με το επάγγελμά τους. Οι άνθρωποι αλλάζουν με το πέρασμα των χρόνων και μαζί με αυτούς αλλάζουν και τα ενδιαφέροντά τους. Αυτό είναι αναπόφευκτο και δεν πρέπει να μας αγχώνει. Σημασία έχει να κάνουμε τη σωστή επιλογή για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά μας και το χαρακτήρα μας.

Πώς θα ξεκινήσω; 
 Βασική προϋπόθεση για τη σωστή επιλογή είναι η πληροφόρηση. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από βιβλία, ιστοσελίδες στο διαδίκτυο και φορείς που μπορείς να ενημερωθείς. Μια πολύ χρήσιμη ιστοσελίδα είναι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, η οποία παρέχει πληροφορίες σε σχέση με τα διάφορα επαγγέλματα, τις επιλογές μετά το Γυμνάσιο και μετά το Λύκειο. Τα Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π.) που βρίσκονται σε κάθε νομό της Ελλάδας, τα Γραφεία Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΓΡΑ.Σ.Ε.Π.) που βρίσκονται σε κατά τόπους Γυμνάσια και Λύκεια των νομών και ο ΟΑΕΔ είναι δημόσιοι φορείς που διαθέτουν Συμβούλους Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σταδιοδρομίας, οι οποίοι θα σε βοηθήσουν να πληροφορηθείς για τα διαφορετικά είδη Λυκείων που υπάρχουν εκτός από τα Ενιαία, όπως είναι τα Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια, τα Μουσικά Λύκεια, τα Εκκλησιαστικά Λύκεια, τα Ναυτικά Λύκεια κλπ καθώς και για τις ειδικότητες που αυτά προσφέρουν. Οι παραπάνω Σύμβουλοι μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους απόφοιτους Λυκείου σχετικά με τις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
  •  Αφού έχεις συγκεντρώσει όλες τις επιλογές, μπορείς πλέον να τις προσαρμόσεις στα ενδιαφέροντά σου, δηλαδή να αναρωτηθείς τι από όλα αυτά σου αρέσει και σχετίζεται με αυτά που συνηθίζεις να κάνεις στη ζωή σου. Για παράδειγμα, αν σου αρέσει το επάγγελμα του γυμναστή, πρέπει να σκεφτείς αν έχεις ασχοληθεί με κάποιο άθλημα ή αν σου αρέσει να το βλέπεις πιο πολύ στην τηλεόραση. Στη συνέχεια αναλογίζεσαι αν αυτό που σου αρέσει ταιριάζει στο χαρακτήρα σου, δηλαδή στην περίπτωση του γυμναστή πρέπει να σκεφτείς αν είσαι άτομο που του αρέσει η κίνηση ή όχι. Αν όλα τα παραπάνω πληρούν τις προϋποθέσεις, τότε μια πολύ καλή λύση θα ήταν να πας σε ένα Αθλητικό Λύκειο ή αντίστοιχα αν είσαι μαθητής Λυκείου, μπορείς να επιλέξεις τη σχολή της Γυμναστικής Ακαδημίας.
  •  Επόμενο σημαντικό βήμα είναι να σκεφτείς αν έχεις τις ικανότητες ή τις δεξιότητες να κάνεις ένα επάγγελμα που σου αρέσει. Ή αντίθετα, αν έχεις κάποιο ταλέντο ή ικανότητα, θα ήταν καλή ιδέα να το αξιοποιήσεις και να ψάξεις ποιά επαγγέλματα προϋποθέτουν τη γνώση των δεξιοτήτων που κατέχεις. Π.χ. μπορεί να σου αρέσει το επάγγελμα του αρχιτέκτονα αλλά να μην είσαι καθόλου καλός στο σχέδιο. Επίσης, αν είσαι καλός στο σχέδιο, μπορεί να μην γνωρίζεις όλη την γκάμα των επαγγελμάτων που περιλαμβάνουν το σχέδιο, παρά μόνο αυτό του αρχιτέκτονα. Αν είσαι μαθητής Γυμνασίου, τα παραπάνω σε αφορούν άμεσα, γιατί αν κάνεις τις παραπάνω σκέψεις, μπορείς έγκαιρα να ξεκινήσεις κάποια Τεχνική Επαγγελματική Σχολή.
  •  Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να διαλέξεις σωστή κατεύθυνση είναι να σκεφτείς τη θέση που έχει στο σύστημα αξιών σου ένα αντικείμενο, δηλαδή να σκεφτείς κατά πόσο είναι σημαντικό ή όχι για σένα ως προς την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο. Γιατί όσο πιο πολύ πιστεύεις σε αυτό που κάνεις τόσο πιο πετυχημένη θα είναι η επιλογή σου.
  •  Από τα σημαντικότερα σημεία στην επιλογή δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι η συμπαράσταση και η κατανόηση της οικογένειας μας. Αν το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει είναι αντίθετο με τα «θέλω» των γονιών σου, μην απογοητευτείς. Εξήγησέ τους πόσο δυστυχισμένο μπορεί να σε κάνουν αν σου επιβάλλουν τη γνώμη τους και πόσο σημαντικός είναι για σένα είναι ο σεβασμός της προσωπικότητας και της ιδιαιτερότητάς σου. Από την άλλη μεριά, αν δεν είσαι σίγουρος για το τι σου αρέσει και αν οι γονείς σου έχουν τις κατάλληλες υποδομές σε σχέση με κάποιο επάγγελμα, θα ήταν μια καλή λύση να ακολουθήσεις κι εσύ τα χνάρια τους εφόσον βέβαια το επάγγελμα της μητέρας ή του πατέρα σου σε εκφράζει πραγματικά και δεδομένου ότι θα έχεις την τύχη να βοηθηθείς αρκετά από τους γονείς σου στα πρώτα βήματα της καριέρας σου.

Θυμήσου να μην κάνεις ποτέ κάτι που θα σε πιέσει ή που θα αποτελεί επιθυμία κάποιου άλλου ατόμου. Το μέλλον σου ανήκει και πρέπει να το διεκδικήσεις μέσα από τη μοναδικότητά σου για να είσαι ευτυχισμένος. Τι προτιμάς; Να επιτρέπεις τον εαυτό σου να «φθαρεί» από ανούσια στατιστικά νούμερα που δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να σπέρνουν φόβο και πανικό για το αύριο ή να τον αφήσεις ελεύθερο να διαμορφώσει τη δική του προσωπική στατιστική και το δικό του προσωπικό αύριο; Η επιλογή είναι δική σου!

Καλή επιτυχία σε ό,τι κι αν κάνεις! 
ΠΗΓΗ: ΧΑΜΟΓΕΛΟ του ΠΑΙΔΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου