Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Μύθοι και αλήθειες

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

της Κωνσταντίνας Πολίτη*

Η αιμοδοσία αποτελεί υγιεινή συνήθεια και πράξη αγάπης προς τον συνάνθρωπο. Το αίμα είναι συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού που δεν μπορεί να παραχθεί από κάποια μέθοδο ή να αντικατασταθεί από το αίμα άλλου οργανισμού. Οι έχοντες την ανάγκη του, το λαμβάνουν μόνον από αιμοδότη!

Οι τακτικοί αιμοδότες στην πατρίδα μας είναι περιορισμένος ο αριθμός τους. Οι περισσότεροι αποφεύγουν να προσφέρουν το πολύτιμο υγρό για πολλούς λόγους. Λόγοι που κινούνται μεταξύ αλήθειας και μύθου, την διευκρίνηση των οποίων παρουσιάζει το κείμενο που ακολουθεί, με την ευχή να πολλαπλασιαστούν οι τακτικοί αιμοδότες.


Μύθοι
Αλήθειες
Δεν είναι μίας χρήσεως οι βελόνες και ο ασκός της αιμοδοσίας.
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή του αίματος είναι αποστειρωμένα και μίας χρήσης. Απαγορεύεται η επαναχρησιμοποίηση.
Το αίμα που δίνω πηγαίνει στον δικό μου ασθενή.
Κάθε αιμοδότης υπογράφει ότι το αίμα του είναι στη διάθεση της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας για κάθε ασθενή που το χρειάζεται. Αίμα για συγκεκριμένο συγγενή ή φίλο προσφέρεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, όπως σπάνια ομάδα αίματος μετά από πρόσκληση της Αιμοδοσίας
Αιμοπετάλια δίνονται κάθε 3-4 μήνες, όπως το αίμα.
Αιμοπετάλια μπορεί να δώσει κάποιος κάθε εβδομάδα. Η αναπλήρωσή τους γίνεται μέσα σε 72 ώρες.
Αιμοδοσία στη διάρκεια θεραπείας για το θυροειδή δεν επιτρέπεται.
Ορμονικά σκευάσματα για τη θεραπεία του θυρεοειδούς δεν επηρεάζουν την ποιότητα και την ασφάλεια του αίματος.
Οι καπνιστές με υψηλόαιματοκρίτη μπορούν να γίνουν αιμοδότες.
Το αίμα που συλλέγεται για θεραπευτικούς λόγους (θεραπευτική αφαίμαξη) δεν είναι κατάλληλο για μετάγγιση και απορρίπτεται.
Μπορώ να αιμοδοτήσω οποιαδήποτε ώρα ανεξαρτήτως του επαγγέλματός μου.
Οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας κάνουν αιμοληψίες σε πρωινό και απογευματινό ωράριο. Δε συνιστάται αιμοληψία τη νύχτα, εκτός από ελάχιστες ειδικές περιπτώσεις.
Άτομα που εξασκούν βαριά επαγγέλματα, όπως οδηγοί νταλίκας, πιλότοι, οικοδόμοι δεν επιτρέπεται να εργαστούν 24 ώρες μετά την αιμοληψία.
Δεν υπάρχει αιμοεπαγρύπνηση στα Νοσοκομεία για τους ασθενείς που μεταγγίζονται.
Η αιμοεπαγρύπνηση είναι θεσμοθετημένη υποχρέωση από την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία. Η επιτήρηση των μεταγγιζομένων ασθενών από εκπαιδευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να διασφαλίζεται από τις αρμόδιες αρχές.

* Η Κωνσταντίνα Πολίτη είναι Αιματολόγος, Αμ. Επίκουρος Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονική Σύμβουλος ΚΕΕΛΠΝΟ, Υπεύθυνη του Συντονιστικού Κέντρου Αιμοεπαγρύπνησης
Το άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από το Ενημερωτικό δελτίο [Αύγουστος 2015] του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) του Υπουργείου Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου